I samband med UL:s nya sommartidtabell kommer trafiken för stadsbussarna i Enköping att genomgå drastiska förändringar. Linjerna 22 och 23 kommer att gå med entimmestrafik i stället för som idag, en gång i halvtimmen. Förändringen gäller mellan 24 juni och 9 augusti.
"Anledningen är att att antalet resenärer minskar under sommaren och att förarna ska kunna få ut sin semester. Bättre med planerad neddragning än att vi tvingas ställa in sent – lättare för resenärer att planera då", förklarar Maria Hasselgren, presschef på UL.
Enköping har idag tre linjer för stadsbussarna. Linje 22 trafikerar bland annat Romberg, Korsängen och Gröngarn. Linje 23 förbinder stadsdelar som Lillsidan, Galgvreten och Klondyke.
Linje 21, över bland annat Bergvreten och Bredsand, kommer dock att vara oförändrad och kommer såldedes inte att få entimmestrafik.
Med nuvarande tidtabeller går bussarna i stort sett varje halvtimme från tidiga morgnar till sena kvällar, vardag och helg, på de tre stadsbusslinjerna.
Anders Wikman, förste vice ordförande i Enköpings kommunstyrelse, tycker att den minskade turtätheten bryter mot kommunens överenskommelse med Region Uppsala om kollektivtrafiken, där ambitionen är att gå mot 15-minuterstrafik.
– Vi har ett klimatarbete i Enköping där hållbara transporter är en mycket viktig del och det är ju därför vi har satsat 60 miljoner på att bygga om infrastrukturen. Det här sätter käppar i hjulen i vårt klimatarbete, säger Anders Wikman.
– Vi har försäkrat oss om att regionen ska uppfylla sin del av överenskommelsen. I den står det att turtätheten ska vara 30 minuter med en ambition om att gå till 15 minuter i högtrafik. Jag kan inte hitta något i överenskommelsen om att det är okej att gå till timmestrafik för att chaufförerna ska ha semester. Vi har kommit överens om en turtäthet på 30 minuter och det är utifrån det som vi har investerat 60 miljoner.
Anders Wikman ser även en rättviseaspekt i det hela. I sommar blir det gratis bussresor för unga upp till 20 år. För unga i Bergvreten kommer bussarna att gå varje halvtimme medan de på Lillsidan och i Romberga får en timme mellan bussarna.
– Det är synnerligen olyckligt att minska turtätheten och samtidigt säga att det ska vara gratis för unga att åka buss, säger han.