Beskedet: Enköping med på lista över problemområden

I en ny rapport med utanförskapsområden som gjorts på uppdrag av regeringen finns Enköping med.
– Syftet är att regeringen ska ha ett underlag på problemområden för fortsatta insatser, säger Susanne Zander, utredare på Statistiska centralbyrån.

Statistiska centralbyrån har tillsammans med Boverket sammanställt en kartläggning över utsatta områden.

Statistiska centralbyrån har tillsammans med Boverket sammanställt en kartläggning över utsatta områden.

Foto: Karin Wesslén / TT

Enköping2024-11-13 16:00

Nyheten i korthet

  • Två områden i Enköping, Romberga och Enköpings centrum/St Ilian, har identifierats som utanförskapsområden i en ny rapport från Statistiska centralbyrån och Boverket.
  • Rapporten, som gjorts på uppdrag av regeringen, baseras på faktorer som skolresultat, arbetsmarknadsetablering, bidragsberoende, kriminalitet och trångboddhet.
  • Syftet med kartläggningen är att ge regeringen underlag för planering och genomförande av insatser för att hantera problemen i dessa områden.

För första gången har en kartläggning om utanförskap gjorts på uppdrag av regeringen. Statistiska centralbyrån och Boverket har sammanställt en rapport baserad på statistik med faktorer som skolresultat, arbetsmarknadsetablering, bidragsberoende, kriminalitet och trångboddhet. Två områden i Enköping finns med på listor med utanförskap på olika sätt.

Romberga finns med på en lista över regionala statistikområden som har minst tre problem som kartläggningen baseras på. De problem som utmärker sig i området är bidragsberoende, anmälda brott, svagt valdeltagande, svag arbetsmarknadsetablering och trångboddhet. Det sjätte problemområdet som handlar om skolan och svaga skolresultat ligger inte lika dåligt till som de övriga fem.

Susanne Zander, utredare på SCB har varit med och tagit fram statistiken.

Vad är syftet med kartläggningen?

– Regeringen vill ha kartläggningen som underlag för planering och genomförande av olika typer av insatser, och för att få en bild av vilken typ av problem som finns, säger hon.

Även området Enköpings centrum och St Ilian finns med på en lista. I det fallet handlar det om särskilt stora utmaningar med anmälda brott, men inte de övriga fyra problemområdena.

undefined
Regionala området Enköpings centrum och St Ilian har stor andel anmälda brott.

Hur tolkar man problemområde "brott", som sticker ut i Enköpings centrum och St Ilian?

– Det är anmälda brott i det området, det är ofta där det finns många restauranger och där människor möts. Det är inte människor som bor där som är anmälda. Medan problemen med exempelvis svaga skolresultat är beräknat på andel barn som deltar i förskola, svaga betyg och behörighet till gymnasieskolan av de människor som bor där, inte de skolor som ligger i det aktuella området.

Så Romberga är den stadsdel som har mest problem i Enköping enligt kartläggningen, med fem problemområden som sticker ut?

– Den här kartläggningen handlar om regionala statistikområden, och följer inte alltid stadsdelsgränserna, säger Susanne Zander.

undefined
Regionala området Romberga har flera olika problem enligt rapporten som regeringen beställt.
undefined
Statistiska centralbyrån har tillsammans med Boverket sammanställt en kartläggning över utsatta områden.

Sannolikheten att ett område ska ha ett särskilt stort sammanvägt utanförskap är störst i områden där det finns en låg utbildningsnivå, hög andel avflyttade, högre andel ensamstående kvinnor och högre andel utrikes födda.

Utanförskapsområden

I Sverige finns 180 områden i 66 kommuner med på listan över stor sammanvägd problematik av utanförskap.

Fler än 700 000 personer lever i ett område som präglas av denna problematik, varav drygt 170 000 är barn under 18 år.

Det finns ingen etablerad definition av vad utanförskap är. SCB och Boverket har därför beslutat att använda följande faktorer för att ringa in begreppet: Kriminalitet, otrygghet, bidragsberoende, trångboddhet, lågt demokratiskt deltagande, svaga skolresultat, svag arbetsmarknadsetablering, lågt engagemang i föreningsliv och civilsamhälle och ohälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!