Rivningen under de klara, lite kyliga marsdagarna 2010 lockade många nyfikna att stanna till och bli nostalgiska.
Här skulle ges plats för bostäder och butiker. Vi är många som skrivit om Statt. Byggnadsvårdsexperter, lokala politiker, insändarskribenter och den engagerade RIS, riv inte statt-gruppen. En av mina första artiklar under rivningen började så här:
Vad händer när Statt är färdigrivet?
Parkeringsplats till 2020 eller en ersättningsbyggnad på plats redan nästa år?
Miljö- och stadsbyggnadschefen Gunnar Axinge trodde på byggstart 2011 och inflyttning 2012.
– Vi är mer optimistiska än så. Vi vill kunna börja sälja lägenheterna redan i höst, sa Mats Tapper på Peab Bostad.
Det var många som var positiva.
– Det här är ju ingen komplicerad fråga egentligen. Den är delegerad till tjänstemännen, sa miljö- och byggnadsnämndens ordförande Roger Andersson om bygglovet.
Jo, lite komplicerad var den allt:
December 2010: Peab ansöker om att göra en parkeringsplats på Statt-tomten.
Januari 2012: Peab annonserar om planerad säljstart av lägenheter. Målet är byggstart i höst. I augusti överklagade Peab länsstyrelsens beslut om arkeologisk undersökning.
Juli 2012: Efter drygt ett år kommer förvaltningsrätten fram till samma sak som länsstyrelsen. Hela fornlämningen måste grävas ut.
April 2013: Peab överklagar länsstyrelsens val av det dyraste utgrävningsalternativet. Även kommunen är kritisk. "...tio personer kommer att jobba heltid i drygt fyra månader... Det kommer att bli trångt i gropen", säger kommunalrådet Kenneth Löthegård (C).
Maj 2013: Alliansen vill att Peab ska få bygga ett högre hus än planerat.
Augusti 2014: Åtta våningar och en tredjedel av butiksytan jämfört med tidigare. Så ser Peabs nya förslag för Stattgropen ut. En politisk majoritet säger nej.
Maj 2015: "Vi vill skapa någonting i gropen som ger ett mervärde till Enköpingsborna", säger Anders Wikman (NE).
Februari 2016: Ett kulturhus planeras på Statt-tomten. Kommunen och Peab förhandlar om ett kommunalt övertagande. I april enas man om priset: 11,6 miljoner kronor.
Juni 2016: Ingvar Smedlund (M): Det sorgliga är nu att när processen verkligen tagit fart, skjuts den i sank av den styrande minoriteten. "...kommunen ska gå in och riskera pengar som borde användas till skola och omsorg istället".
Maj 2017: Upphandlingen av den arkeologiska utgrävningen är försenad. "Dels har utvärderingarna av de inlämnade anbuden tagit lägre tid än beräknat och så har vi haft sjukdomar här på länsstyrelsen", förklarar Roger Edenmo, länsantikvarie.
Augusti 2017: En av de största arkeologiska utgrävningarna i Sverige inleds. Kostnad: Drygt 20 miljoner kronor.
2019: Efter en miljöteknisk undersökning forslas nästan 1500 ton jordmassor och betongrester bort från gropen. Samhällsbyggnadsförvaltningen får under våren i uppdrag av politikerna att söka hotellentreprenörer.
Kommunstyrelsens ordförande Ingvar Smedlund (M), bedömer nu i början av mars 2020 att det är nära en lösning, men hänvisar till de tjänstepersoner som mer aktivt sköter hotellkontakterna.
– Någon gång under våren kommer vi att kunna kommunicera ut det här, säger plan- och exploateringschefen Patrik Holm.
En hotellkedja som etablerar sig på Stattomten, alltså?
– Ja.
Talar ni med en eller fortfarande flera aktörer?
– Det vill jag inte säga. Inte nu. Besked inom några veckor är kanske väl optimistiskt, men någon gång under våren, säger Patrik Holm.