I lördagens E-P kan man läsa en bedrövlig historia om myndighetsnonchalans och storebrorsmentalitet.
Försäkringskassan skrev i sitt brev till Claes Johansson att han kunde begära omprövning, det vill säga överklaga avslagsbeslutet. Det är ju helt ok, men att skriva att det kommer att ta cirka 25 veckor tills omprövningen är klar andas förakt mot både mot den enskilde och mot hela sjukförsäkringssystemet.
Sjukpenning skall man få när man är sjuk och inte kan försörja sig. Att vänta i ett halvt år innan man får besked innebär ju i praktiken att man inte har någon inkomst. Enda möjligheten blir då att söka försörjningsstöd hos socialtjänsten. Kan detta vara ett sätt för staten att spara pengar så biter man ju sig själv i svansen, samtidigt som sjuka människor sviks i sin tro på försäkringen och så minskar tilliten i samhället.
Jag tror också att Försäkringskassan på det här sättet bryter mot förvaltningslagen, som stadgar att ärenden i den statliga förvaltningen skall avgöras ”så enkelt, snabbt och billigt som möjligt ...”
Justitieombudsmannen har även vid upprepade tillfällen uttalat att Försäkringskassan bör fatta sina beslut om omprövning inom sex veckor om det inte finns särskilda skäl.
Jag hade trott att med en s-ledd regering skulle sjukförsäkringen befrias från den här typen av trixande på de sjukas bekostnad. Eftersom det inte skett har jag bett min riksdagsman Pyry Niemi att ta upp detta i riksdagen och tala om för de ansvariga i partiet att så här kan man inte få hålla på.