Barnens rätt ska ingå i besluten

Nu är barnkonventionen svensk lag. Lagen ställer krav på Enköpings kommun om att barns rätt ska beaktas i beslut som rör barn.

Barnens rättigheter ska beaktas vid beslut som rör barn, enligt lagen.

Barnens rättigheter ska beaktas vid beslut som rör barn, enligt lagen.

Foto: NTB / TT / Gorm Kallestad

Enköping2020-01-10 06:00

Det var i juni 2018 som riksdagen beslutade att göra FN:s konvention om barns rättigheter till svensk lag. Lagen trädde i kraft den 1 januari 2020.

Lagen innebär att barns rättigheter ska beaktas vid avvägningar och bedömningar i beslutsprocessen i mål och ärenden som rör barn.

Per Ekegren är  kansli- och utredningschef på kommunledningsförvaltningen i Enköping. Han berättar att kommunledningen bedömer att kompetensen behöver höjas kommunövergripande under det här året, bland annat för att säkerställa att barnkonventionen formellt finns med i rutinerna.

– Vi följer egentligen redan barnkonventionen och tar hänsyn till barnen, men behöver se till att få bättre mallar för det här, säger han.

Frågan i fall det vore lämpligt att bilda ett barnråd eller liknande forum för att få in barns åsikter till kommunen har kommunen ännu inte tagit ställning till.

Kommer kommuninvånarna märka någon skillnad med nya lagen?

– Jag gissar att det blir tydligare krav mot kommunerna om att som myndighetsutövare göra det här, men rent praktiskt följer vi redan barnkonventionen, säger Per Ekegren.

Han påpekar också att kommunen behöver beakta flera gruppers rättigheter i beslutsfattandet, alltså inte bara barnens.

– Vi ser det här som en del av möjligheten att ta hänsyn till kommunmedborgarnas behov och rättigheter, säger kanslichefen. 

Enligt Barnombudsmannen innebär inte den nya lagen att alla barns rättigheter blir uppfyllda, men myndigheten ser det ändå som ett stort steg i rätt riktning.

Det är i första hand staten som ska säkerställa barns rättigheter enligt barnkonventionen, men andra som staten har delegerat makt och ansvar till är också skyldiga att följa konventionen, till exempel kommuner och regioner.

Barnkonventionen har emellertid inte någon tyngre status än andra lagar i Sverige. I Norge däremot är det uttalat i lagstiftningen att barnkonventionen ska väga tyngre.

I Sverige väger grundlagar och EU-rätt tyngre och har juridiskt tolkningsföreträde före barnkonventionen.

Barnkonventionen består av 54 artiklar, men fyra grundläggande principer lyfts fram som sådana som alltid ska beaktas när det gäller frågor som rör barn:

Alla barn har samma rättigheter och lika värde, barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn, alla barn har rätt till liv och utveckling och alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!