Bara hälften av Enköpingsborna får plats i skyddsrummen

Skyddsrummen i Enköping räcker ungefär till hälften av invånarna i kommunen. Men så ska det vara, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

EHB:s förvaltningschef Irene Starborg och fastighetsingenjör Jan Eriksson i ett av skyddsrummen på Korsängen.

EHB:s förvaltningschef Irene Starborg och fastighetsingenjör Jan Eriksson i ett av skyddsrummen på Korsängen.

Foto: Håkan Wikström

Enköping2022-02-27 10:00

Rysslands invasion av Ukraina oroar Enköpingsborna i olika hög grad. EP har ombetts utreda frågan om skyddsrum till invånarna i Enköping. 

Ännu finns dock ingenting som tyder på att Sveriges skyddsrum skulle behöva tas i bruk, försvarsmaktens bedömning är fortfarande att risken för ett väpnat angrepp mot landet på kort sikt är låg.

Det övergripande ansvaret för alla Sveriges 64 000 skyddsrum ligger hos MSB. I Enköping finns 220 av dessa, i källaren på bostadshus och industrifastigheter, och tillsammans ska där få plats omkring 24 000 personer.

– Enköpings hyresbostäder har ett 60-tal skyddsrum, berättar Irene Starborg, förvaltningschef, som tillsammans med fastighetsingenjören Jan Eriksson visar upp ett av dem, på Korsängsgatan.

De flesta skyddsrum används till annat "till vardags". På Korsängsgatan står nu cyklar och skyddsrumsutrustning, men skulle det behöva tas i bruk ska det kunna ställas iordning inom två dygn, något som är fastighetsägarens ansvar.

På MSB:s hemsida msb.se finns en skyddsrumskarta där det enkelt går att knappa in sin egen adress för att se var närmaste skyddsrum finns.

Hur vet folket var ”deras” skyddsrum finns? 

– Ingen har ett skyddsrum som är ”mitt skyddsrum” utan du uppsöker det som är närmast när det behövs. Är du vid jobbet eller på stan så söker du upp ett skyddsrum där. Man kan också ta en promenad i sitt kvarter och titta på väggen bredvid portuppgångar eller källardörrar och liknade efter en skyddsrumsskylt. Där innanför finns det då ett skyddsrum, säger Anders Johannesson, på enheten för befolkningsskydd på MSB.

Sverige har aldrig haft ambitionen att bygga skyddsrum för hela befolkningen. Olika hotbildsanalyser har legat till grund för var skyddsrummen ska finnas. Exempelvis bedöms inte de som bor utanför tätorter ha så stort behov eftersom risken för bombanfall på landsbygden är mindre än i städerna. 

Inte sedan 2002 har det byggts några nya skyddsrum i Sverige.

– Men det pågår en statlig utredning, "Skydd av civilbefolkningen vid höjd beredskap", som ser över behovet av eventuell nybyggnation. Utredningen ska vara klar i november, säger Anders Johannesson.

MSB:s inställning är att våra befintliga skyddsrum ska bevaras i så stor utsträckning som möjligt. Det är dock ytterst riksdag och regering som beslutar om den framtida inriktningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!