Risk att invasiva arter sprider sig ytterligare i länet

En bantad miljöbudget gör att de invasiva arterna nu riskerar att sprida sig ytterligare i länet.

Lupinerna är vackra när de blommar, men tar snabbt över och  blir ett hot mot den biologiska mångfalden. "För arter som är på väg att sprida sig in i länet är det avgörande att kunna bekämpa dem i ett tidigt skede", säger Peter Örn vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Lupinerna är vackra när de blommar, men tar snabbt över och blir ett hot mot den biologiska mångfalden. "För arter som är på väg att sprida sig in i länet är det avgörande att kunna bekämpa dem i ett tidigt skede", säger Peter Örn vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Foto: Helena Landstedt/TT

Enköping2023-02-11 20:00

Förra året fanns en budget på 55 miljoner kronor för arbetet med att bekämpa invasiva arter i landet. I år försvinner pengarna helt då den nya regeringen gjort kraftiga nedskärningar i miljöbudgeten, vilket skapar oro bland landets länsstyrelser.

Hårda prioriteringar måste nu göras i arbetet med att bekämpa invasiva arter.

– Det är olyckligt med nedskärningarna eftersom det är avgörande att agera så tidigt som möjligt vid etablering av invasiva arter, då är det lättare och även mindre kostsamt att utrota dem, säger Peter Örn, handläggare på länsstyrelsen i Uppsala län. 

Invasiva arter är främmande arter för vårt land som sprids av människan och riskerar att konkurrera ut de inhemska arterna. 

I Uppsala län är det exempelvis växter som blomsterlupin och jättebjörnloka som sprider sig längs vägar och järnvägar, men även parkslide och vresros är problematiska arter som länsstyrelsen arbetar med.

undefined
Parkslide blommar vackert med vita vippor i september men det är en invasiv art som är mycket svårbekämpad när den börjat breda ut sig.

En viktig faktor vid bekämpningen är att det sällan räcker med åtgärder under en säsong/ett år utan de behöver återupprepas under flera år.

Nedskärningarna i budgeten innebär att det blir svårare för länsstyrelsen att genomföra inventeringar och större projekt inom området, man får inga medel för praktiska åtgärder eller medel som kommuner och andra aktörer kan söka för arbetet mot invasiva arter.

Det finns även vattenlevande invasiva arter och de är svårare att bearbeta då de ofta upptäcks i ett senare skede när de redan är väletablerade. Exempelvis växten vattenpest och vandrarmusslan som finns i Alstasjön.

Fiskarten svartmunnad smörbult är en invasiv art som finns i Östersjön och som hotar att vandra in i Mälaren. Förra året fick länsstyrelsen ett bidrag på 1,5 miljon kronor av Havs- och vattenmyndigheten för ett projekt där man ska förhindra spridningen av fisken.

undefined
Fiskarten svartmunnad smörbult är en invasiv art som finns i Östersjön och som hotar att vandra in i Mälaren.

– En ljuspunkt är att vi tillsammans med länsstyrelsen i Gävleborg lyckats säkerställa tre miljoner för att fortsätta projektet med mål att begränsa ytterligare spridning av arten, säger Peter Örn.

I västra delarna av Mälaren pågår ett intensivt arbete med att bekämpa den invasiva arten sjögull som riskerar att sprida sig till vattnen kring Enköping.

Enligt Mälarens vattenvårdsförbund, som driver projekt mot sjögullet i Mälaren, minskar inte anslagen för åtgärder i vatten lika mycket som för åtgärder på land. Men då hela anslaget till Havs- och vattenmyndigheten har minskat kan arbetet påverkas i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!