Översiktsplaner om framtiden är högsta mode i såväl Stockholm som i Bålsta. Huvudstaden växer så det knakar. Bålsta ska växa så det knakar. Ett storstadsfenomen i landsbygdskommunen Håbo. Politiker och arkitekter är på båda håll positiva. Tvivlarna står att finna hos ”Stadens och Bygdens vänner” och hos historiker.
Politikerna vill visa framfötterna och nyutbildade arkitekter vill ha ett övningsfält för sina nyvunna kunskaper. ”Stadens och Bygdens vänner” och historiker vill bevara någon liten del av den miljö som präglat just staden/bygden och inte vänta tills arkeologer gräver fram detta om tusen år.
Minns rivningen av Klarakvarteren på 60-talet och planerna på att riva delar av Gamla stan och nu Tullhuset på Blasieholmen. I Bålsta finns snart ingenting kvar av det som en gång var Bålsta.
”…Finns det inte rimliga förutsättningar tekniskt och ekonomiskt för att hålla byggnad i stånd kan det förstås bli fråga om att riva” yttrar sig Anna-Karin Bergvall, kommunens förvaltningschef boende i Sigtuna. Det bör inte vara ett mål i sig att allt som finns i dag skall bevaras för kommande generationer, men makthavare bör inte helt ignorera medborgares önskemål.
Varför skall Bålsta plötsligt bli en levande småstad med en kombination av den täta stadens puls och småstadens stillhet? Väljer verkligen människor att flytta från en tätort till nyetablerade områden i en annan tätort hela 50 km från storstaden där det kan bli stora problem för polisen att etablera sin närvaro.
I översiktsplanen från 2006 för Håbo kommun kan man läsa under rubriken ”Behovsbild”, sid 50 följande: ”Sedan 1960-talet har många personer från Stockholm och andra delar av riket, valt att flytta till Håbo. Främst är det unga barnfamiljer som letar efter ett eget hus, som flyttat hit,…”. Längre ner i texten kan vi läsa: ”Intresset på bostadsmarknaden kretsar än i dag i hög grad kring produktion av enfamiljshus. Det finns således skäl att förmoda att denna utveckling kommer att fortsätta framöver”.
Detta stod alltså att läsa i översiktsplanen för ca tio år sedan. Vad är det som har hänt, och som gör att Håbo nu skall locka barnfamiljer att flytta in i flerfamiljshus, typ ”barnvänliga” Glastomten?
Det är i stort sett samma politiker nu som då. Alltså inga yngre förmågor som vill peka ut framtiden. Är det så att Håbos politiker är offer för stora byggbolag som söker områden i anslutning till storstadsregionen? Eller florerar fortfarande målsättningen att ”Sätta Håbo på kartan” som både cirkulerade när Glenn Bovin försökte lura på Håbo en skidbacke inomhus, eller planerna på att bygga ”Världens största trähus” på 17 våningar i Bålsta?