Betalade felaktigt ut 35 miljoner till simhallsbygget

Tekniska nämnden hade inte befogenhet att betala 35 miljoner extra för bygget av Pepparrotsbadet. Det konstaterar Förvaltningsrätten efter ett överklagande från Nystart Enköping.

Tekniska nämnden hade inte rätt att besluta om 35 extra miljoner för Pepparrotsbadet, menar nu förvaltningsrätten i en dom.

Tekniska nämnden hade inte rätt att besluta om 35 extra miljoner för Pepparrotsbadet, menar nu förvaltningsrätten i en dom.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2022-10-26 18:00

Prislappen för familjebadet överskred de 380 miljonerna som fanns i budgeten med cirka 40 miljoner.

Kommunen anlitade advokathjälp i hopp om att slippa betala 35 av dessa miljoner men kom fram till att överskridandet inte enbart berodde på omständigheter hos entreprenören Cobab utan också på saker som kommunen var ansvarig för. Därför beslutade tekniska nämnden i november 2020 att kommunen och Cobab skulle stå för varsin del av överskridandet. För skattebetalarna innebar det extra kostnader på 35 miljoner.

Nystart Enköping överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Partiet menade att tekniska nämnden inte hade den lagliga rätten att fatta ett sådant beslut utan att frågan borde ha lyfts till kommunfullmäktige istället. 

– Först försökte vi driva frågan att vi inte skulle betala ut pengarna alls. Vi anlitade en entreprenadjurist som menade att vi borde ha stor chans att slippa betala i alla fall 15 -18 av miljonerna. När vi blev överkörda bestämde vi oss för att överklaga, säger Anders Wikman (NE).

Han menar att tekniska nämnden genom sitt beslut förorsakat skattebetalarna ekonomisk skada.

– Det är ju inte uteslutet att kommunfullmäktige hade valt att processa mot Cobab, om frågan lyfts dit, säger Anders Wikman.

Förvaltningsrätten håller helt med Nystart Enköping och påpekar att det är fullmäktige som har finansmakten, enligt kommunallagen. Det gäller budget, skatter och andra viktiga ekonomiska frågor. Rätten konstaterar att eftersom tekniska nämnden inte haft de 35 extra miljonerna i sin budget har man inte haft rätt att besluta om dem. Att omfördela pengar från andra investeringsobjekt ingick inte i nämndens befogenhet och därför menar domstolen att beslutet inte tillkommit på lagligt sätt och ska upphävas. 

Vad förvaltningsrättens beslut innebär i praktiken är ännu oklart.

– Det är för tidigt att säga. Avtalet med Cobab är ju tecknat och de har fått pengarna, säger tekniska nämndens ordförande Tomas Rådkvist (MP).

Han berättar att kommunens jurister ska titta noggrant på domen för att avgöra om den ska överklagas eller inte och hur man ska förhålla sig till den.

Vilket ansvar har du som ordförande?

– Jag och nämnden har ett regelverk att förhålla oss till. Sen frågade vi tjänstemännen hur vi skulle göra, och följde deras råd, så jag känner mig trygg med det, säger Tomas Rådkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!