Tre gånger varje badsäsong kontrollerar kommunen vattenkvalitén vid badplatserna. Den senaste, och sista kontrollen visar att vattnet håller bra kvalitet vid samtliga badplatser vad gäller mag- tarmbakterier.
De flesta proverna togs 4 och 7 augusti och visar att vattnet är tjänligt utan anmärkning vid Alstabadet, Bredsand, Koffsanbadet, Fånö (31 juli), Blåhäll och Äppelnäsgrund vid Härjarö samt Kullabadet (13 juli).
Bland kommunens badplatser är det bara vid Nyladabadet i Ekolsund som man avråder från bad, det är på grund av algblomning och varningsskyltar finns uppsatta. Vattenkvalitén är däremot bra.
– Värme gör det mer sannolikt att algblomning uppstår. Men det är en visuell bedömning man får göra, de prover vi tar gäller e.colibakterier och enterokocker, säger Johan Norén på miljökontoret.
Att avgöra om det är alger i Mälaren är inte alltid så lätt då vattnet där ofta är lite grumligt.
– Men blågröna alger blir som jättegröna bälten i vattnet, tydliga ansamlingar. Tar man ytvatten i händerna och ser gröna partiklar i det ska man undvika att bada, säger Johan Norén.
Algblomning är ofta giftig men bara om man får i sig vattnet. Små barn och hundar bör därför inte bada vid algblomning då de lätt får vatten i mun. Även när algblomningen är över och inte längre syns kan det finnas kvar gift i vattnet.
Symptom vid algförgiftning kan vara kräkningar och diarré, både hos människor och husdjur. Djur kan även få kramper om de får i sig stora mängder vatten och veterinär bör kontaktas vid symptom på algförgiftning hos djur.