Minskat intresse för eko oroar lantbrukare

Den ekologiska odlingen minskar, likaså intresset för ekologiskt livsmedel. Även om det oroar ekoodlaren Robert Ihrsén ser han hoppfullt på framtiden.

Mer regn behövs på havren som Robert Ihrsén sådde i förra veckan. "Gärna 20 milimeter till" säger Robert som får hjälp av cockerspanieln Myrra att undersöka de nysådda fälten.

Mer regn behövs på havren som Robert Ihrsén sådde i förra veckan. "Gärna 20 milimeter till" säger Robert som får hjälp av cockerspanieln Myrra att undersöka de nysådda fälten.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2023-05-20 05:00

Vårbruket är precis avklarat vid Kusgården i Frösthult norr om Enköping.

Utanför fönstret strilar regnet ner medan lantbrukaren Robert Ihrsén tar sig tid för en kopp kaffe vid köksbordet.

Allt spannmål är i jorden på de 145 hektaren han odlar. Sådden inleddes 21april och avslutades 14 maj, vilket Robert betecknar som "normal" tid.

– Det har varit en kall vår och det tog tid innan jorden torkade upp, vi har tunga lerjordar här. Men värmen gör att det smäller till, vårvetet för rötter på några dagar, säger Robert.

undefined
"Jag kommer att fortsätta med ekologisk odling om det går, man får försöka härda ut och hoppas att det vänder" säger Robert Ihrsén som känner en viss oro för den vikande marknaden för ekologiskt livsmedel. Hunden Myrra hänger gärna med husse i lantbruket på dagarna.

Erfarenheten från 2021 då man tvingades vänta till början av juni med sådden för att jordarna skulle torka vill han inte göra om.

– Det mognade men skörden blev delvis sämre än torkåret 2018, minns Robert.

Han odlar ekologiskt. I år höst- och vårvete, havre, korn och åkerbönor. En del av arealen är utsädesodling.

Ekologisk odling gick han över till i samband med att han tog över gården från sina föräldrar Jan och Kerstin år 2000.

– Efterfrågan på ekologiska varor ökade och det var rent krasst bättre ekonomi på det. Jag är inte mot konventionell odling, båda behövs, men själv vill jag inte hålla på med de ämnen som hanteras i konventionell odling, säger Robert.

Det finns för och nackdelar med båda metoderna. Det går exempelvis åt mer diesel vid mekanisk ogräsbekämpning i ekologisk odling medan produktion av gödning för konventionell odling kräver mer energi.

– Ekologisk odling ger lägre hektarskörd men högre biologisk mångfald och bättre betalt, det är avvägningar man får göra.

Men konsumenternas intresse för ekologiskt livsmedel minskar och under förra året minskade den ekologiskt brukade arealen i landet med två procent.

Lite oro känner han inför den vikande ekologiska marknaden.

undefined
Det högra fältet såddes för drygt tre veckor sedan, det vänstra i förra veckan. Robert Ihrsén är nöjd med vårbruket men nu väntar mycket jobb med att rensa flyghavre i åkrarna då han sått havre som ska gå till utsäde."Hittar man strån av flyghavre i grödan vid fältbesiktningen blir den utdömd som utsäde och säljs till ett lägre pris" säger Robert.

– Prismässigt har eko gått upp och ner i alla år men nu är det ekonomiska läget unikt, det är otroligt mycket som påverkar konsumenterna. Sen har handelns intresse för att marknadsföra ekologiskt minskat, säger Robert.

Han planerar att fortsätta med ekologisk odling så länge det går.

– Än så länge finns det avsättning för ekologisk produktion. Men om marknaden försvinner minskar behovet av utsäde - allt hänger ihop.

Det har hänt mycket inom odlingen de senaste åren.

– Det finns andra odlingssystem och tekniker idag, en mix av konventionell- och ekologisk odling där man knappt sprutar alls. Metoderna utvecklas och det ger möjligheter som knappt fanns för 20-30 år sedan, säger Robert Ihrsén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!