I juni 2017 skrev han som representant för kommunens konstgille till länsstyrelsen och bad myndigheten att skydda byggnaden enligt kulturmiljölagen.
– Vi ville se till så arkitekturen på biblioteket bevarades. Det är en väldigt lyckad 70-talsarkitektur med association till medeltiden. Det är synd om den försvinner mer och mer när det byggs om, säger Göran Lacksell.
Men länsstyrelsen säger alltså nej till önskemålet. Myndigheten tycker visserligen att byggnaden har kulturhistoriska värden men anser att de förändringar och ombyggnationer som gjorts genom åren, framförallt invändigt, har medfört att en stor del av den ursprungliga karaktären har gått förlorad.
Dessutom har förutsättningarna för en byggnadsminnesförklaring minskat ytterligare med tanke på den förändring som planeras att genomföras då fastigheten ska byggas om för det blivande kulturhuset. Den nya detaljplanen tillåter exempelvis att de två byggnaderna byggs ihop och den karaktäristiska siktlinjen mellan dem då försvinner.
Enligt kulturlagen ska en byggnadsminnesförklarad byggnad ha "ett synnerligen högt kulturvärde". Detta, menar länsstyrelsen, saknas det grund för för medborgarhuset Joar Blå.
Joar Blå byggdes 1970. 27 år senare, 1997, gjordes interiören om, bland annat för att inrymma biosalongerna. Då sattes fönster igen på övervåningen och entrépartier i bottenvåningen placerades om. 2019 renoverades kontoren och fönstren byttes, liksom fönsterblecken.