Avgörande uppgifter om Vi Invests ekonomi hemlighålls

Majoriteten av partierna i Enköping litar på att Vi Invest kommer att klara ett hotellbygge vid torget.
Granskningen som gjorts av företaget har dock inte tolkats positivt av alla.
Men de avgörande uppgifterna hemlighålls.

Ett omarbetat detaljplaneförslag för nya hotellet har skickats ut på granskning. Till grund för beslutet ligger den rapport som Svefa tagit fram om Vi Invest ekonomi. De avgörande uppgifterna är dock sekretessbelagda.

Ett omarbetat detaljplaneförslag för nya hotellet har skickats ut på granskning. Till grund för beslutet ligger den rapport som Svefa tagit fram om Vi Invest ekonomi. De avgörande uppgifterna är dock sekretessbelagda.

Foto: Illustration: Reflex Arkitekter.

Enköping2024-12-13 05:00

Nyheten i korthet

  • En rapport om företaget Vi Invests ekonomi har väckt frågor.
  • Kommunen har anlitat fastighetsvärderingsföretaget Svefa för att granska Vi Invests finansiella situation. Delar av rapporten har sekretessbelagts för att skydda företaget från potentiell skada.

För att undersöka Vi Invests finansiella muskler och möjligheter har Enköpings kommun anlitat fastighetsvärderingsföretaget Svefa. Samma företag gjorde två liknande granskningar förra året inför att kommunen skulle förnya markanvisningsavtalet med Vi Invest.

Delar av dessa så kallade motpartsgranskningar har sekretessbelagts av kommunen, som inte vill avslöja uppgifterna som konsulten bygger sina slutsatser och rekommendationer kring. Kommunjuristen Maria Ekblad förklarar att en av anledningarna till att kommunen sekretessbelagt vissa uppgifter är att det ur konkurrenssynpunkt bedömts kunna skada bolaget om uppgifterna kommer ut. 

I den rapport som EP nu fått ut är därför stora delar av den ekonomiska bedömningen och projektekonomin maskade, alltså övertäckta. Det som framgår är bland annat allmän grundinformation om bolaget, det kommande hotellprojektet, andra liknande projekt som bolaget genomfört och en allmän företagskontroll. Denna visar exempelvis att Vi Invest har högsta rating enligt kreditupplysning och att bolaget och dess företrädare inte har några tvister eller brottsmisstankar riktade mot sig.

Svefas rekommendationer i motpartsgranskningen låg till grund för att majoriteten i plan- och exploateringsutskottet den 3 december beslöt att skicka ut det omarbetade hotellförslaget på granskning. Men både Nystart Enköping och Socialdemokraterna hade invändningar mot det som framkommit i motpartsgranskningen. Varken Anders Wikman eller Linda Johansson kunde dock, på grund av att informationen hade sekretessbelagts, uttala sig om vad det var de invände emot.

– Jag gör min sammanvägda bedömning baserat på offentliga uppgifter och anser att vi tar stora risker i det här projektet. Det är först när vi får se en färdig finansieringsplan som jag kan känna mig trygg och nån sådan har vi inte fått se ännu. För vad händer om Vi Invest inte kan fullfölja, hur lätt blir det då att hitta någon annan som vill bygga exakt så som vi nu låser fast i planen, säger Anders Wikman.

Den stora faran är den så kallade genomförandetiden för planen, menar han. När planen vunnit laga kraft gäller den i fem år. Om Vi Invest inte kan fullfölja finns en risk att planen inte kan ändras under de fem åren.

– Om en enda sakägare säger nej kan det bli svårt att ändra planen. Då läggs en död hand på tomten och det vore katastrofalt, säger han.

Enköpings kommuns ekonomer har inte gjort någon egen granskning av Vi Invests ekonomiska muskler utan förlitar sig på Svefas expertis, det svarar ekonomichefen Daniel Nilsson EP i ett mejl. Han förklarar dock att kommunen värderar Svefas underlag inför ett beslut.

De uppgifter som Svefa granskat kommer från offentlig data, såsom årsredovisningar men också information från kommunen. 

EP har tidigare skrivit om Vi Invests bokslut för 2023, då koncernen backade med nästan 76 miljoner. Det var en kraftig försämring mot 2022, som även det året uppvisade ett minusresultat, då på närmare 28 miljoner. Vinstmarginalen för 2023 hamnade på minus 45 miljoner och avkastningen på eget kapital minus 47 procent. Även soliditeten, som mäter hur stor del av ett bolags tillgångar som är finansierade med eget kapital, är sjunkande, 2022 låg den på 24,4 och 2023 på 18,1. Medianvärdet i hotellbranschen ligger enligt SCB på 31 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!