I tider med vattenbrist kan det tyckas självklart att använda åvatten för bevattning av planteringar. Men det är inte bara att slanga upp vatten ur ån hur som helst till Drömparken och andra välbesökta planteringar, det finns regler som styr vattenupptaget.
Enköpings kommun har därför gjort en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen för att få pumpa upp vatten ur Enköpingsån vid tre olika platser. I höjd med Åpromenaden, Drömparken och Klosterparken.
– Idag får vi ta vatten ur Korsängsdiket och det används till alla träd och sommarblommor. Men i hela bevattningssystemet används dricksvatten, när det anlades på 90-talet fanns inte problematiken med vattenbrist. Nu behöver vi ställa om till rådande omständigheter med tanke på eventuella bevattningsförbud i framtiden, säger Mona Bergius, stadsträdgårdsmästare i Enköping.
Att dricksvatten används i spridarsystemet har även en annan poäng. Där måste man ha större koll på bakterier och vattenprover tas regelbundet, bland annat för legionella som är en luftburen smitta.
– Vi kan inte vattna med en dålig vattenkvalitet i parkerna. Barn, joggare och hundar rör sig ofta genom spridarvattnet och de ska inte riskera att bli sjuka, säger Mona Bergius.
Om vatten tas ur ån för bevattning kommer pumpar att användas och då måste även frågan om buller hanteras. Om hur störande ljudet är, vid vilka tider och vid vilka platser.
I nuläget pågår även flera andra processer kring Enköpingsån, bland annat måste strandkanten mot Klosterparken stabiliseras. Möjligheten finns att slå samman detta till en gemensam process för att förenkla arbetet.
Att hålla behålla parkerna i Enköping är viktigt för kommunen.
– Enköpings parker är ett varumärke som drar mycket turister och det kan påverka näringslivet om parkerna får dåligt rykte. Men de är vattenkrävande, konstaterar Mona Bergius.
På grund av klimatförändringarna kommer reinvesteringar att behöva göras under en övergångsperiod vilket kan innebära ökade driftskostnader. Parkytorna är dock bara en liten del av driftskostnaden för kommunens grönytor.
Under 2018 lyckades man hålla parkerna vid liv, vissa växter dog medan andra klarade torkan. Drömparken blev exempelvis betydligt lägre i växthöjd förra året. Framöver kommer växtvalet att bli allt viktigare.
– Jag tycker vi fick ett bra resultat trots att vi drog ned på bevattningen. Vattenfrågan är jätteviktig för oss. Vi hade styrt om det här tidigare om vi hade vetat hur det skulle bli, men vi har en bra och flexibel organisation och den omställning som nu görs får vi se över flera års sikt, säger Mona Bergius.