Nu kommer de signaler som Miljöpartiet ett flertal gånger varnade om i inför simhallsbeslutet i somras – det nya badhuset blir avsevärt dyrare än planerat och avsevärt senare än planerat. Men ingen borde vara förvånad, beslutet fattades ju på mycket undermåliga beslutsunderlag.
Simhallsbyggen är aktuella i många kommuner i landet och komplicerade och kostsamma anläggningar att bygga och driva. Därför har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram konkreta råd om hur en sådan beslutsprocess bör gå till för att resultatet skall bli tekniskt bra och ekonomiskt förutsägbart.
Som underlag för det politiska investeringsbeslutet så förordar SKL att kommunen skall ha ett grundligt underlag bestående av:
• Ett detaljerat programförslag med alla tekniska lösningar, ytor, funktioner, materialval mm klart (förankrat med föreningar och användare)
• Underhållsplan och underhållskalkyl
• Driftsplan och driftkalkyl
• Investeringsplan och investeringskalkyl
Inget av ovanstående fanns vid beslutet, inte en enda kalkyl fanns redovisad, bara en grov sammanställning baserad på ekonomiska gissningar från 2010.
Jag skrev i somras att ”resultatet av SNE:s underlåtenhet kommer ganska snart att visa sig i form av drastiskt ökade investeringskostnader” och jag varnade för förseningar eftersom den tidplan som SNE hade redovisat var på tok för optimistisk.
Miljöpartiet yrkade innan beslutet att frågan skulle återremitteras för komplettering av planer, kalkyler med mera innan beslutet togs. Vi menade att det ansvarsfulla är att vi politiker i en så stor fråga försöker ta reda på mer om konsekvenserna innan vi beslutar. Tyvärr var vi ensamma om den åsikten och nu verkar vi få rätt – badhuset ser ut att bli dyrare och senare.
Rykten säger vidare att idén om att bygga badhuset enligt modellen OPS har dykt upp igen efter att ha avfärdats för fem år sedan. Den upphandlingsmodellen bygger på att en privat entreprenör projekterar, bygger och driftar anläggningen, allt omgärdat av en hemlig process där få har insyn och föreningar, politik och medborgare är utestängda från möjlighet att påverka innehåll och resultat. Nya Karolinska Sjukhuset är ett av flera exempel på hur sådana blir sämre och dyrare både i drift, funktion och till investeringens storlek.
Låt vara att S och NE känner en viss desperation kring sin egen oförmåga att få till ett fungerande badhus men så desperata att man vill tillgripa en OPS-upphandling får vi hoppas att de inte är, det vore verkligen inte bra för Enköping.