Till följd av handelns digitalisering har flera butiker tvingats slå igen. I Enköping står H&M näst på tur. Även Dressmanns framtid är hotad efter att norska ägaren Varner Group tidigare meddelat att butiker i Sverige kan tvingas stänga på grund av intäktsras under pandemin.
– Generellt står handeln inför sin största strukturomvandling på väldigt länge. Coronautbrottet har dessutom påskyndat den utvecklingen. Vi kommer att se många kedjebutiker som lägger ned framöver, och de som drabbas först är mindre städer, säger Sven-Olov Daunfeldt, professor och forskningschef vid Handels forskningsinstitut (HFI).
Hos Enköpingshandlarna finns en oro för att tappa kunder i samband med att H&M stänger.
– Det är en tråkig utveckling i centrum. Finns det inte några affärer letar sig folk utåt. Det går åt fel håll, säger Camilla Meyer på Fridolf herrmode.
Samtidigt har en hel del butiker poppat upp på senare år. Ordförande för Enköpings Centrumsamverkan och butikschef för Life, Susann Karlsson, väljer att se möjligheter trots utmaningar.
– När man tappar kollegor är det alltid tråkigt, men att H&M lägger ned öppnar upp för andra som kan överta lokalen och starta eget. Jag är inte orolig för hur det kommer att påverka stan. Det finns många med idéer, säger hon.
Men det krävs kreativa lösningar för att driva fysiska butiker framgångsrikt i dag menar HFI-professorn. Inte minst har prisjämförelsesajter ökat konkurrensen.
– Det är extremt svårt att konkurrera med pris i dag. Fysiska butiker måste istället erbjuda en service som man inte kan få på nätet. Många grupper som tidigare var väldigt skeptiska till e-handel har dessutom börjat handla där nu i och med corona. Det sätter press på många handlare att kunna erbjuda något nytt, säger Sven-Olov Daunfeldt.
För att skapa en levande stadskärna trots minskad handel krävs innovation, menar professorn.
– Vi behöver tänka om och se centrum som en mötesplats snarare än en handelsplats. Många företag i detaljhandeln ersätts av restauranger, barer och kultur, säger Sven-Olov Daunfeldt.
Ett sådant arbete pågår redan i Enköping, där Centrumsamverkan arbetar aktivt för att främja centrum.
– Vi vill skapa en vi-känsla. Folk måste inse att det är vi som bor och verkar här som är Enköping, och se möjligheter istället för att trycka ned. Att inte ge upp på grund av förändringar, utan se möjligheter till något nytt istället, säger ordförande Susann Karlsson.