Flera trafikstörningar med Hjulstabron på kort tid

På kort tid har det varit två totalstopp i trafiken på riksväg 55 vid fel på Hjulstabron. Trafikverket lappar och lagar den 70-åriga bron så gott det går. Och planerna på en ny är uppskjutna.

Torbjörn Emilsson, projektledare för brounderhåll på Trafikverket, berättar om hur Hjulstabron mår 70 år efter invigningen.

Torbjörn Emilsson, projektledare för brounderhåll på Trafikverket, berättar om hur Hjulstabron mår 70 år efter invigningen.

Foto: TT och Privat

Enköping2023-12-02 05:00

Senast förra lördagen fick trafiken över Hjulstabron stängas av helt under flera timmar. Köerna blev långa med strandsatta trafikanter som inte kunde ta sig över bron. I det fallet var det ett elektriskt fel på styrsystemet.

– Det tog tid innan servicepersonalen var på plats för att de hade långt att åka. Det blev en liten oturskedja innan man kunde nödstänga bron så att vägtrafiken kunde flyta, berättar Torbjörn Emilsson, projektledare för brounderhåll på Trafikverket.

Den 31 oktober fastnade bron i öppet läge. En utryckande ambulans skulle över bron, men bron hade öppnats för ett fartyg. För brovakten blev det en stressig situation med ambulansutryckningen. Bron stängdes för tidigt, med skador som följd efter kollisionen mellan stängande bro och fartyg.

Även efter fartygsolyckan blev det stopp för trafikanterna på 55:an.

Är Hjulstabron mer otursförföljd än andra broar?

– Nej, det skulle jag inte säga att den är och de fel som har varit är inte på grund av ålder eller bristande underhåll. Men sen är det så att varje litet fel på Hjulstabron får en stor effekt. Det blir en stor påverkan på trafiken i och med att det är en så viktig bro och så viktig väg, säger Torbjörn Emilsson.

För sjöfarten ger Hjulstabron inte heller en helt problemfri tillvaro.

– Man kan konstatera att Hjulstabron just nu är en propp i hela Mälarprojektet. Vi behöver ha en ny bro för att kunna ta in större fartyg och det är även mycket muddring i Mälaren. Den nuvarande Hjulstabron är en flaskhals för sjöfarten.

I Sjöfartsverkets Mälarprojekt är Hjulstabron viktig. En ny bro krävs för att större lastfartyg ska kunna gå in till hamnarna i Västerås och Köping

Planer för en ny bro, som ska ersätta den nuvarande, har tagits fram av Trafikverket. Den nya bron fanns först med i den nationella infrastrukturplanen för 2022-2033, men planerna stannade av när finansieringen försvann till förmån för andra projekt i Sverige. Därför finns ännu inte någon tidsplan för brobygget.

När regeringen förra året presenterade nämnda infrastrukturplan beräknades en ny bro mellan Märsön och Hjulsta kosta omkring 800 miljoner kronor.

 – Sen är det så att den nya bron ligger som ett litet spöke. Vi är lite bakbundna när det gäller hur mycket vi vill satsa på den befintliga bron. Vi vill inte byta ut och investera i massa saker, utan vi försöker att underhålla det som finns. Man får helt enkelt värdera vilka insatser som ska göras, säger Torbjörn Emilsson.

– Men samtidigt måste vi ändå upprätthålla funktionen till i princip varje pris. Vi måste ha funktion på bron både för sjöfart och vägtrafik.

För att bron ska vara fortsatt funktionsduglig är flera åtgärdade inplanerade under 2024. Veckan före fartygsolyckan körde en lastbil in i räcket och tryckte till en balk. Det är en av sakerna nu som behöver åtgärdas.

Dessutom finns det rostangrepp att ta sig an. I vår ska därför delar av bron bättringsmålas.   

– I samband med bättringsmålningen kommer vi säkert att förstärka balken som blev påkörd av lastbilen. Lastbilens påkörning gav värre skador på bron än vad det blev på grund av båten. De skadorna har vi i princip redan åtgärdat.

 Är det i stort sett samma bro som den var för 70 år sedan?

– Ja, det är väldigt mycket samma bro. Maskineriet är utbytt, men annars är det i stort sett samma bro.

Under asfalten består vägbanan faktiskt av träplankor ovanpå stålkonstruktionen.

Hjulstabron svänger

En brovakt finns i tjänst dygnet runt på Hjulstabron.

Utöver att sköta broöppningarna av Hjulstabron fjärrmanövrerar brovakten Stallarholmsbron vid Stallarholmen och Tosteröbron vid Strängnäs från tornet på Hjulstabron. De andra broarna bevakas med kameror från Hjulstabron.

Hjulstabron är en svängbro. Bron öppnas genom att den svänger i sidled. Den andra varianten, en klaffbro, öppnas genom att fällas uppåt. Stallarholmsbron och Tosteröbron är också svängbroar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!