Ät av naturen – nyttigt, gratis och gott

Letandet efter ätliga växter kan ge inre ro och ett liv mer i samklang med naturen.

"Jag upptäckte själv hur läkande naturen var när jag blev utbränd för många år sedan. Det enda jag ville då var att vara ute i skogen", säger Lisen Sundgren.

"Jag upptäckte själv hur läkande naturen var när jag blev utbränd för många år sedan. Det enda jag ville då var att vara ute i skogen", säger Lisen Sundgren.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Enköping2020-04-29 16:00

Det menar Lisen Sundgren, en av landets främsta experter på ätliga växter. 

– Jag upptäckte själv hur läkande naturen var när jag blev utbränd för många år sedan. Det enda jag ville då var att vara ute i skogen, säger hon.

Upplevelsen gav hennes liv ny inriktning. Hon sadlade om från skådespelare och utbildade sig till natur- och skogsterapiguide och örtterapeut. Hon har också skrivit flera böcker. I den senaste ”Äta vilda växter” (Bonnier Fakta), presenteras 33 vilda, ätliga vilda örter, blommor och bär.

Det finns ungefär 250 vilda växter i Sverige som är ätbara. Lisen menar att de flesta smakar himmelskt – i alla fall om man tillagar dem rätt – och de är fullsmockade med vitaminer, mineraler och enzymer som gör oss gott. I nässlornas fall vitaminerna B och C, järn och kalcium. De växer över hela landet och är en av de allra första örterna att dyka upp på våren.

– Förutom att de är nyttiga är de helt gratis.

En av de vanligaste frågorna Lisen Sundgren får är om några växter är farliga att förtära.

– Ja, det finns giftiga växter. Man ska vara säker på vad man plockar – då är det ingen fara.

Idegran, stormhatt, odört och sprängört hör till dem som det är bra att vara extra uppmärksam på. Lär känna dem och hur de skiljer sig från växten du har tänkt plocka. 

Nässlor, granskott, rödklöver och fläder är däremot sorter som är lätta att känna igen och som finns i så gott som hela landet.

– Färska rödklöverblommor är goda och vackra att blanda ned i sommarens sallader, soppor och desserter. Man kan också torka och mala dem och blanda i bröd eller kakor.

Över huvud taget finns det mer ätbart än vad man tror inpå knuten. Man behöver inte bo på landet eller ha en trädgård. Det är bara att gå ut i närmaste grönområde, park eller skog.

Vår allemansrätt ger oss stor frihet, men också ansvar.

– Inte störa eller förstöra. Så kan man sammanfatta den, säger Lisen.

I lagtexten framgår det att det finns saker som man inte får plocka. Dit hör till exempel bark, ollon, nötter eller kåda. Det har att göra med vad som spelade stor roll förr i tiden – nötter och ollon var viktigt när grisar, kor och får betade i skogen.

– Men så som den tillämpas i dag, innebär det att man kan plocka blommor, bär och svamp, det vill säga sådant som kommer tillbaka nästa år, utan lov av markägaren – förutsatt att man skördar försiktig, förklarar Lisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!