Tidigare skrev EP om Enköpingsbon Fadi, som fått avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd för att arbetsgivaren har skulder.
Enligt Karin Gyllenring, advokat och grundare av Asylbyrån, är det vanligt att ansökningar om uppehållstillstånd avslås på grund av fel som arbetsgivaren begått.
– Det blir stora konsekvenser för den som söker uppehållstillstånd om arbetsgivaren har gjort fel, men inte för arbetsgivaren och företaget. Det kan tyckas väldigt orättvist, säger hon.
Liksom Migrationsverket tidigare förklarat säger även Gyllenring att lagstiftaren har för avsikt att skydda arbetstagaren från oseriösa företag. Men det kan också slå fel, där arbetstagaren snarare än arbetsgivaren får ta smällen vid fel.
– Det blir sådana drastiska konsekvenser för en tredjelandsmedborgare. Många gånger leder det givetvis till stora ekonomiska konsekvenser för den sökande, men även till familjesplittring och i vissa fall kan det vara rent av farligt att utvisas till hemlandet, säger advokaten.
Enligt lag är det den sökande som har bevisbördan och ska visa att både hen och arbetsgivaren agerar korrekt. Men det kan vara svårt att veta vilka krav som ställs.
– Lagen är knapphändig och det går inte att fullt ut utläsa vilka krav som ställs på arbetsgivaren i lagtexten. Bedömningar utgår mycket från rättspraxis, säger Karin Gyllenring och fortsätter:
– Det gäller att veta dina rättigheter och vilka krav som ställs för att du ska få ditt tillstånd beviljat. Det kan bli stora problem om man skickar in en ansökan utan att ha gjort en kontroll av sin egen arbetsgivare först. Det ställs höga krav på arbetstagaren och man är väldigt utsatt.
Men det är svårt för arbetstagare att själv granska sin arbetsgivare, i synnerhet som nyanländ och tredjelandsmedborgare. Gyllenring tipsar om att kolla upp arbetsgivaren på allabolag.se. Sedan är det i regel röd flagg om företaget tidigare har haft tredjelandsmedborgare som har ansökt om uppehållstillstånd men som fått avslag på sin ansökan.
Det bästa är att koppla in en advokat redan innan ansökan skickas in för att få hjälp med hela processen.
– Vi kopplas ofta in efter ett negativt beslut, men då finns det ofta inte så mycket vi kan göra. Drömscenariot är att vi får vara med från start och driva ärendet så att allt blir korrekt. Men så ser det tyvärr inte alltid ut, säger advokaten.