Förslaget för nya Paushuset ändrat - höjden sänks

Åtta våningar högt istället för tio. Färre bostäder och mer kontorsyta. Förslaget till nya Paushuset har arbetats om.

Det första förslaget till nya Paushuset (till vänster) kritiserades bland annat för sin höjd. I det nya förslaget har högstahöjden sänkts två våningar.

Det första förslaget till nya Paushuset (till vänster) kritiserades bland annat för sin höjd. I det nya förslaget har högstahöjden sänkts två våningar.

Foto: Illustration: Kjellander Sjöberg

Enköping2022-03-30 06:00

Efter samråd, öppna hus och onlineenkäter ska nu kommunens plan- och exploateringsutskott, Plex, ta beslut om att skicka ut den omgjorda detaljplanen på så kallad granskning.

Det nya förlaget har justerats utifrån många av de synpunkter som kommunen fått ta del av under vintern. 

– Vi har lagt mycket fokus på den kritik som framkom. Utifrån det har vi justerat förslaget på bästa sätt, men så att det blir genomförbart. Skulle vi skruva ännu mer på det är bedömningen att det inte blir ekonomiskt genomförbart, säger planarkitekten och till förordnade stadsarkitekten Domagoj Lovas.

Den största kritiken som framkom efter det första förslaget var höjden på byggnaden, som är uppdelad i tolv delvolymer med olika höjder. I det tidigare förslaget skulle en mindre del av byggnaden få vara tio våningar högt. Nu är högstahöjden bantad till åtta våningar, och denna del flyttad ut mot Källgatan. Med denna höjd ska skuggningen av husen vid Kammakartorget minimeras.

Vissa av kritikerna som protesterade mot det tidigare förslaget hänvisade bland annat till den fördjupade översiktsplanen (FÖP:en) där det bland annat står att nybyggnation bör förhålla sig till omgivningens skala och att drastisk variation inte kan tillåtas. Inte heller bör byggnadshöjden överskrida bredden på gatan utanför med mer än 50 procent.

Domagoj Lovas säger att även det nya förslaget tänjer på dessa riktlinjer men menar att de går att överskrida om det medför ett värde för staden.

– Det är en politisk avvägning om vad som är viktigast - att förhålla sig till FÖP:en, som togs fram innan såna här projekt var på gång, eller att tänja på gränserna men att Enköping då får något som inte finns i dag, säger han.

När det gäller andelen bostäder är denna rejält neddragen, från 40 procent av ytan i det gamla förslaget till 10 procent i det nya. I stället planeras nu kontorsdelen utökas från 20 till 50 procent av totalytan.

– Det beror på två saker. Synpunkterna som kom fram visade att många inte tyckte att det var så spännande med bostäder i Paushuset och att man kanske var rädd att det skulle bli för dyrt. Men det är också en konsekvens av att vi justerade våningshöjderna.

I förslaget finns därför endast utrymme för 10-15 bostäder, beroende på storlek, att jämföras med i runda tal 50 lägenheter i det gamla. 

Under den kommande granskningstiden kommer den som vill att få yttra sig om det nya förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!