AT-läkarna hissar lasarettet som arbetsplats

2017 låg man i botten. Nu klättrar Lasarettet i Enköping mot toppen. Det handlar om den rankning som AT-läkarna gör av sina tjänstgöringsorter.

Sedan Arturo Centurion anställdes tycker AT-läkarna att lasarettet i Enköping blivit mycket bättre som tjänstgöringsplats.

Sedan Arturo Centurion anställdes tycker AT-läkarna att lasarettet i Enköping blivit mycket bättre som tjänstgöringsplats.

Foto: Anette Östlund

Enköping2023-09-07 11:33

– Fantastiskt, det är jätteroligt.

Arturo Centurion är specialistläkare på akuten på lasarettet. Han är också AT-chef, vilket innebär att han rekryterar och ansvarar för de AT-läkare som gör sina utbildningstjänster där. Det är dessa personer som nu hissat kvaliteten på lasarettet i Enköping.

Ända sedan år 2000 har AT-läkare, genom Sylf (Sveriges yngre läkares förening) utvärderat de sjukhus där de gör sin allmäntjänstgöring. 2014-2016 såg det riktigt illa ut för lasarettet i Enköping då man rankades som sämst när det gällde att ta hand om AT-läkarna på deras utbildningstjänstgöring. Därefter har det sakta blivit bättre. Förra året var enkäten ofullständig men sedan 2021 har arbetsplatsen klättrat i rankning från plats 59 till 19 av 67 utvärderade sjukhus.

Att se till att förbättra kvaliteten på AT-läkarnas allmäntjänstgöring var också det uppdraget som Arturo Centurion hade när han anställdes för två år sedan. Maria Lindqvist, chef för verksamhetsområde akutvård, där AT-läkarna ingår, vill gärna lyfta Arturo Centurions betydelse för resultatet.

– Hans engagemang är starkt bidragande till den stigande rankningen, säger hon.

Vad har varit viktigt?

– Många saker, men det som ofta glömts bort är att de här personerna är under utbildning. När de exempelvis är på kirurg och medicin står de i frontlinjen på utsatta positioner, då gäller att de då får det stöd de behöver och inte bara ses som arbetskraft, säger Arturo Centurion.

En AT-läkare gör sin utbildningstjänst under 21 månader inom fyra olika avsnitt; kirurgi, medicin, psykiatri och primärvård. Arturo Centurion betonar att det på varje avsnitt finns en studierektor som också hjälper till att lotsa igenom studenterna.

– Jag jobbar ju på akuten och det är där jag ser dem mest och får större inblick i deras jobb Där kan jag också stötta dem på ett annat sätt än vad som kunnat ske tidigare. Min fru brukar säga att jag är AT-läkarnas pappa, säger han och skrattar.

På lasarettet tar man in 12 nya AT-läkare varje år och man har samtidigt 25 anställda. När AT-jänstgöringen är klar och godkänd får personerna läkarlegitimation och behörighet att arbeta som läkare.

Även Akademiska sjukhuset förbättrade sig i rankningen och klättrade från plats 32 till 28. 2022 låg sjukhuset på plats 51. 

Rankningen

Genomförs av Sveriges yngre läkares förening (Sylf).

Årets rapport bygger på enkätsvar från 1881 AT-läkare från hela Sverige som fått svara på frågor om hur de upplever utbildningskvalitet och arbetsmiljö. De har också svarat på om de skulle rekommendera en vän/kollega att söka AT vid samma sjukhus.

Följande aspekter utvärderas: introduktion, handledning, instruktion/praktisk handledning i den specifika verksamheten, kvaliteten i den formaliserade medicinska utbildningen och det kollegiala stödet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!