Årskrönika: Minns du vad som hände 2020?

Pandemin till trots - mycket annat inträffade i Enköping 2020. Här bjuder vi på ett litet axplock.

Pepparrotsbadets chef Joacim Kåkemyhr förevisar stolt den nya anläggningen som håller på att byggas.

Pepparrotsbadets chef Joacim Kåkemyhr förevisar stolt den nya anläggningen som håller på att byggas.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-12-30 06:00

I början av januari påbörjas planerna för en helg med Megaloppis i den gamla Åhlénslokalen i Paushuset. Det är loppisentusiasterna My Langnestöm och hennes pappa Ove Lindberg som kommer på idén, som blir mycket lyckad. När dörrarna slås upp på lördagsförmiddagen ringlar kön längs hela kvarteret. Och det var fullt drag hela helgen med hundratals säljare och säkert tusentals besökare.

undefined
Megaloppisen som arrangeras i Paushuset i slutet av januari blir en stor succé. Tilda och Märta Larsson och Linn, Wiola och Sara Berge var några av dem som fanns på plats.

Trots succén blåses dock den tänkta uppföljaren i mars av. Då har coronan oss i ett fast grepp.

I april försätts Enköpings sista skobutik Skoaugust i konkurs. Någon månad senare står det klart att Rasmus Norrman öppnar en ny skobutik i lokalerna. Rasmus är femte generationen skohandlare och driver redan butiker i Västerås och Uppsala under namnet Bergströms skor. Den i Enköping blir hans tredje. Men innan den ska slå upp portarna i augusti håller Skoaugust konkursutförsäljning i april och Enköpingsborna skyndar till. 15 kunder åt gången får komma in och utanför är kön lång.

undefined
Kön till Skoaugusts konkursutförsäljning nådde nästan ända ner till Farliga hörnan. Mats Jacobson var en av spekulanterna.

En röd tråd genom året är bygget av kommunens nya bad, som döps till Pepparrotsbadet. Chefen för anläggningen presenteras i mars och är en välkänd Örsundsbrobo, som går från att ha varit butikschef på Coop på andra sidan gatan. I augusti förevisar Joacim Kåkemyhr stolt anläggningen och berättar om bassängerna, relaxavdelningen, den 90 meter långa rutschkanan och mycket annat som Enköpingsborna ska bjudas på. Planerna för öppnandet och invigningen sätts till början av januari 2021 men revideras strax före jul på grund av nya coronabestämmelser. När öppnandet ska ske vet man i dagsläget inte. 

undefined
Pepparrotsbadets chef Joacim Kåkemyhr förevisar stolt den nya anläggningen som håller på att byggas.

Olyckor, bränder och annat elände har förstås också förekommit i spalterna mer eller mindre frekvent. Här tar vi bara med ett sånt tillfälle och det fick ett fint slut. I andra halvan av juli exploderar en gasflaska i det lilla gatuköket Taste of Bangala i Fanna. Det tar bara några minuter innan allt är övertänt och inget går att rädda. Men bara några månader senare kunde restaurangen återuppstå, i nya, större lokaler på Kungsgatan. 

undefined
Gatuköket Taste of Banglat otalförstörs vid en brand.

Den nya trenden med obemannade butiker fortsätter. I juli är det Veckoholms tur att få en och den kompletteras under hösten med en paketbox genom ett samarbete mellan företaget Lifvs och Post Nord.

undefined
Daniel Lundh och Domenica Gerlach laddade Lifvsbutiken i Veckholm med varor inför öppnandet i mitten på juli.

När Haga tegelbruk läggs ner i augusti  försvinner en bit historia från Enköping. Tegeltillverkningen i Haga har haft lång tradition. Redan på 1700-talet var tegelbruket förhållandevis stort. År 1883 övergick den hantverksmässiga produktionen till industriell produktion. Då arbetade omkring 300 personer vid bruket.  2001 köptes tegelbruket av det österrikiska bolaget Wienerberg, som 2020 alltså beslutar att flytta tillverkningen till anläggningar i Danmark och Finland och lägga ner den i Haga. 16 anställda drabbas.

undefined
I augusti producerar det här gänget de sista stenarna som tillverkas vid Haga tegelbruk. Från vänster Stefan Kaneberg, Peter Rönning, Yenny Widell, Raymond Karlsson och Eskil Åström.

I oktober ser det plötsligt ut som om det finns en lösning för stattgropen. Då berättar nämligen Enköpings kommun att man givit hotellkedjan Vi Invest AB en markanvisning, en ensamrätt att under två år få förhandla om en ny detaljplan för hotell på fastigheten. Köpesumman som nämns ligger mellan 10 och 15 miljoner.

När Park Astoria får läsa om planerna blir besvikelsen stor. Hotellets ägare, som sökt nya möjliga hotellinvesteringar i Mälardalen, har aldrig fått någon förfrågan från kommunen.

undefined
Anna Rasch-Olsen har snart tio års erfarenhet av hotellbranschen i Enköping, men varken hon eller ägarna till Park Astoria kontaktades när kommunen sökte hotellentreprenörer till Stattgropen.

I november dras det dock i handbromsen för projektet.  Beslutet om markanvisningsavtalet överklagas, både av hotellets ägare och av tidigare kommunpolitikern Anne-Kristin Føsker, som menar att det på olika sätt bryter mot kommunallagen att ge en specifik näringsidkare en sådan fördel.

Trots den mörka månaden november får många Enköpingsbor uppleva en kort stund av ljus, och ljud, som få skådat maken till. Vid 22.30-tiden den sjunde lyser nämligen en meteorit upp natthimlen. En extra ljusstark så kallad bolid hade kommit in i jordens atmosfär och när forskare får undersöka saken visar beräkningar att rymdstenen faktisk landat i Fjärdhundratrakten. Geologer och andra skyndar till men trots mycket letande verkar rymdstenen fortfarande ligga som en väl förborgad hemlighet i Fjärdhundraland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!