Arkitekt: Arbeta om Paushus-förslaget

"Visst vore ett nytt Paushus en injektion för torget men absolut inte i den skalan".

Staffan Stenvall är själv arkitekt och har jobbat med stadsplanering. I ett brev till kommunen har han lämnat sina synpunkter på förslaget till det nya Paushuset. "Det introducerar en helt ny och främmande skala för Enköpings centrum", menar han.

Staffan Stenvall är själv arkitekt och har jobbat med stadsplanering. I ett brev till kommunen har han lämnat sina synpunkter på förslaget till det nya Paushuset. "Det introducerar en helt ny och främmande skala för Enköpings centrum", menar han.

Foto: Anette Östlund

Enköping2021-12-06 12:00

Staffan Stenvall har ett långt yrkesliv som arkitekt bakom sig, både husritande och planerande sådan. Han har redan använt sig av möjligheten att till kommunen lämna synpunkter på förslaget till det nya Paushuset. Och han redovisar gärna vad han tycker för EP:s läsare.

– Det har med estetik att göra, hur vi upplever rummet runt oss. Det kan gärna bli en byggnad som tydligt visar 2020-tal men den får inte bli så monumental, det är trots allt bara ett kommersiellt bygge med bostäder - inget stadshus eller katedral, säger han.

Det är i första hand storleken han vänder sig emot. Han har åsikter om innehållet också men vet att det kan komma att ändras under resans gång. 

Som tidigare planarkitekt i Västerås, då han bland annat var med och tog fram detaljplanerna för Skrapan, Gallerian och Kongresscentrum, har han ett stort intresse för stadsplanering. Så när EP först presenterade förslaget till det nya Paushuset gick han direkt in och läste på vad kommunen själv hade slagit fast i sin fördjupade översiktsplan (FÖP) från 2018. I den togs ett helhetsgrepp på hur staden ska utvecklas fram till 2040. För centrum finns en del generella riktlinjer när det gäller framtida bebyggelse.

– Där står bland annat att höjdskillnaderna mellan befintlig och ny bebyggelse inte bör vara mer än två våningar, eventuellt tre. Och att nybyggnader bör förhålla sig till sin omgivning när det gäller skalan. Variationerna får inte vara drastiska, säger Staffan Stenvall.

I FÖP:en finns också inskrivet att hushöjderna mot gatan högst får överskrida bredden på gaturummet med 50 procent.

– Gatorna runt Paushuset är 12 meter breda, 50 procent till blir 18 meter i höjd. Fasaderna i förslaget är nästan dubbelt så höga, konstaterar han.

Staffan Stenvall vet att en fördjupad översiktsplan inte är bindande men tycker ändå inte att avvikelserna från den ska vara för stora.

– Det finns ju en anledning till att man har en fördjupad översiktsplan. De som var med och tog fram den tyckte ju också så här, säger han.

I brevet till kommunen framför han åsikten att samrådsförslaget bör arbetas om och att kommunen då tar större hänsyn till riktlinjerna i FÖP:en.

– Målet borde vara att det nya Paushuset byggs så att det passar ihop med övriga byggnaders skala. Detta gäller förstås också för ett framtida hus i stattgropen, säger han.

Till och med den 19 december kan alla Enköpingsbor lämna sina synpunkter på förslaget till kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!