Århundrades hotelldebatt – men bara 23 valde att lämna synpunkter

Åsikterna kring förslaget för ett nytt hotell vid torget i Enköping är många, inte minst i sociala medier.
När möjligheten fanns att lämna in synpunkter i kommunens granskningsprocess tog bara 23 personer chansen.
Men många av dem har samma kritik.

Bara 23 privatpersoner, icke sakägare, tog chansen att lämna synpunkter på detaljplaneförslaget för hotellet vid Stora torget.

Bara 23 privatpersoner, icke sakägare, tog chansen att lämna synpunkter på detaljplaneförslaget för hotellet vid Stora torget.

Foto: Illustration: Reflex Arkitekter.

Enköping2025-02-09 06:00

När den så kallade granskningsfasen för förslaget till nytt hotell vid Stora torget nu avslutats har Enköpingsbor och myndigheter haft två tillfällen att studera förslaget. Granskningsförslaget var något justerat utifrån synpunkter som kom in under sommarens samråd.

I somras fick kommunen ta emot 171 yttranden. Den här gången 44, varav bara 23 var från privatpersoner som inte är sakägare, att jämföra med 150 i somras, berättar Martin Eriksson, planarkitekt på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i ett mejl.

"Ska man säga något om innehållet i yttrandena som lämnades under granskningen så var det fortfarande främst kritik mot byggnadens storlek/höjd, påverkan på småstadskaraktär och kulturmiljö, frågor om byggaktörens ekonomi, parkeringsfrågor och så vidare", skriver han.

Westerlundsällskapet tillhör dem som fortfarande är kritiska mot hotellets höjd och dominans.

Sällskapet, som sköter Westerlundska gården där doktor Westerlunds yrkesliv bevarats, återupprepar nu sina invändningar mot förslaget som de inte tycker fick något gehör efter sommarens samråd. Sällskapet menar att Westerlundska gårdens kulturhistoriska värde allvarligt kommer att skadas om detaljplanen genomförs. 

"Ett åtta våningar högt hus som närmaste granne skulle bli för dominerande och en främmande beståndsdel i den småstadskarakär som hittills varit vägledande riktlinje i kommunen", skriver man bland annat.

Länsstyrelsen gillar inte heller höjden på hotellet och hade helst sett att den sänkts men den åsikten är bara rådgivande. Som statens förlängda arm kan en länsstyrelse stoppa en detaljplan om myndigheten anser att planen inte överensstämmer med nationella mål och riktlinjer. Det handlar då om frågor som rör exempelvis hälsa och säkerhet, riksintressen, miljöregler och strandskydd.

Länsstyrelsen i Uppsala län har dock inga såna invändningar i sitt yttrande över granskningsförslaget och man skriver att man inte kommer att överpröva detaljplanen, om den antas.

Nu arbetar förvaltningen med de inkomna yttrandena och ska ha ett justerat förslag färdigt till politikerna i plex-utskottet i mars. Om förslaget antas där ska det sedan till kommunstyrelsen och till sist kommunfullmäktige, som slutligen ska ta beslut om att anta planen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!