Fyra rum och kök på trädgårdsmästarens vis

I år får vi besöka trädgårdsmästarens hem i idéträdgårdarna längs Åpromenaden.

Några av eleverna som presenterade årets tema i Idéträdgtårdarna vid Åpromenaden. Temat är ”Trädgårdsmästarens hem”, med fem underteman - kök, salong, arbetsrum, badrum och sovrum.

Några av eleverna som presenterade årets tema i Idéträdgtårdarna vid Åpromenaden. Temat är ”Trädgårdsmästarens hem”, med fem underteman - kök, salong, arbetsrum, badrum och sovrum.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-03-29 06:00

I köket växer vårprimörerna hosta och strutbräken, fluffiga blommor och vajande gräs bildar täcket i sovrummet och i badrummet strilar duschen ned i formen av en silvernjurvinda.

undefined
I köket har trädgårdsmästaren skapat utrymmen för gemenskap, umgänge och självhushåll. Spannmål ersätter prydnadsgräs, hostor och strupbräken är vårprimörer. Ledorden är dekorativt och ätbart.

I Trädgårdsmästarens hem finns mycket att upptäcka när årets idéträdgårdar byggs upp vid Åpromenaden.

Det är 16:e året som yrkeshögskolans trädgårdsmästarelever skapar de fem små idéträdgårdarna längs västra delen av Åpromenaden. Ett examensarbete där det eleverna lärt sig under utbildningen tar form i praktiskt skapande.

– Nu knyter vi ihop säcken och tar av alla de bitar vi lärt oss. Sen ska vi även redovisa projektet i höst, skriva vad och hur vi gjort och vad vi kunde gjort annorlunda, berättar eleven Jenny Lindbäck.

undefined
Kim Palo har gjord en modell av kökets trädgård.

Årets tema röstades fram bland ett hundratal förslag från de 28 eleverna. Det var Trädgårdsmästarens hem som valdes, med fem rum i form av kök, salong, arbetsrum, badrum och sovrum.

– Eleverna var ovanligt samstämda i valet av tema, det var ett av de enklare åren, konstaterar Lena Biärsjö, kursansvarig för idéträdgårdarna.

Vid anläggningen av idéträdgårdarna får eleverna hjälp av kommunen med visst markarbete, med jord och stenmjöl. Resten av materialet ska de själva fixa genom sponsorer och egen odling, det växer redan för fullt på köksbänkar och på fönsterbrädorna i elevernas egna hem.

undefined
En nyhet i år är att man jobbar med klimatsmart växtnäring där odlingarna fångar in och lagrar klimatgaser. Organiska rester som fermenteras och luktar lätt syrligt, som ensilge.

Efter pandemin då många satsat på sina trädgårdar kan det i år bli lite svårare att få tag på exempelvis träd och buskar då åtgången varit stor hos odlarna, likaså har virkespriserna gått upp vilket kan påverka de byggen som planeras.

– Men man häpnar varje år över hur nära målbilden eleverna kommer med det färdiga resultatet, det är roligt, säger Lena Biärsjö.

Nytt för i år är att man jobbar med ett regenerativt odlingssystem som inte belastar miljön. Organiska restprodukter förädlas genom fermentering och kombineras med mykorrhiza till en gödning och jordförbättring. Det leder bland annat till minskat utsläpp av kol och kväve och jorden behöver inte gödslas varje år.

– Det ska bli intressant att se skillnaden jämfört med tidigare år, säger Lena Biärsjö.

undefined
I år testas regenerativt odlingssystem där organiska restprodukter förädlas genom fermentering och kombineras med mykorrhiza till en gödning och jordförbättring.

Den 7 juni sätts spaden i marken i trädgårdarna. Även i år ska miniatyrer av idéträdgårdarna, på önskemål av kommunen, byggas i odlingslådor på Stora torget. 

Den 22 juni är det dags för invigning, i år med publik. Under pandemin fick invigningen ske utan festligheter.

Årets idéträdgårdar går att följa på Instagram; @idetradgardar2022.

Karta: Idéträdgårdar - Tematrädgårdar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!