Från att Uppsala län varit en av de mest drabbade av ökad arbetslöshet på grund av pandemin, minskar den nu snabbt. Men minskningen av ungdomsarbetslösheten i Enköping ligger lite på efterkälken och idag är cirka 250 ungdomar i kommunen arbetslösa. Av dessa har cirka 8 procent varit arbetslösa i mer än två år.
Enligt Jimmy Algotsson, Verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingen i Uppsala, har Enköping ett okej rikssnitt men själva ungdomsarbetslösheten är en aning högre. Det är svårt att säga exakt varför det ser ut som det gör men det finns några faktorer som kan spela in, enligt Jimmy Algotsson.
Om man jämför med till exempel Knivsta som har en förhållandevis låg ungdomsarbetslöshet, kan man konstatera att kommunen ligger i nära anslutning till Uppsala och Stockholm. Antalet ingångsjobb i Enköping och geografiska förutsättningar kan alltså spela roll gällande arbetsmöjligheter konstaterar Jimmy Algotsson.
– Tjänstesektorn kan också haft lättare att överleva i exempelvis Uppsala, eftersom det finns fler folk.
En annan faktor är utbildningsnivå. Unga som har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden, har ofta en lägre utbildningsnivå som exempelvis en oavslutad gymnasieutbildning.
– Gymnasieutbildning är ofta en viktig tröskelnivå, säger Jimmy Algotsson.
I länet i snitt har de arbetslösa ungdomarna 58 procent en avslutad gymnasieutbildning och i Enköping 53 procent.
– Det kan påverka nivåerna av arbetslöshet, säger Jimmy.
Men jämför man exempelvis Heby eller Älvkarlebys siffror på ungdomsarbetslöshet, ligger Enköping betydligt bättre till.
Det kan finnas ungdomar med större behov av stöd eller som allmänt fallit mellan stolarna med exempelvis gymnasieintag.
På kommunens Jobbcentrum finns jobbstödet KAA (Kommunalt aktivitetsansvar). KAA är en verksamhet för att stödja unga mellan 16 och 20 år. KAA gör insatser med jobbtillfällen för unga genom att guida till praktikplatser och vidare studier. Genom att ge information, möta individuella behov och matcha aktivitet med person hjälper de att fånga upp ungdomar som exempelvis inte gått klart gymnasiet.
Fyller personen i fråga 20 år hamnar denne utanför KAA:s ansvar och istället på Arbetsförmedlingen. Men om personen redan varit i kontakt med KAA kan de fortsätta hjälpa till.
– Om vi fångar upp ungdomar i tid, blir det bra för samhället i allmänhet, säger Stefan Magnusson på Jobbcentrum, tidigare verksam på KAA.