Arbetslösheten minskar i Enköping

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i arbetslöshet i Enköpings kommun. Även i hela Uppsala sjunker arbetslösheten.

Flest lediga jobb i Enköpings kommun finns inom vård och omsorg.

Flest lediga jobb i Enköpings kommun finns inom vård och omsorg.

Foto: Nicklas Elmrin

Enköping2022-02-11 12:00

Under januari månad rapporterade Enköping en total arbetslöshet på 7,2 procent visar en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Newsworthy. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (−0,7 procentenheter). Även i Uppsala län sjunker arbetslösheten.

Sett till antalet personer betyder det att 1 656 av 23 000 invånare i åldern 16 till 64 år i Enköpings kommun var inskrivna som arbetssökande (161 färre än i januari i fjol).

Det är nionde månaden i följd som arbetslösheten i Enköping är lägre än den var under samma tidpunkt året innan.

Enköping är inte den enda kommunen i Uppsala där arbetslösheten går nedåt. Sammanställningen visar en nedgång i sju av åtta kommuner. Störst är minskningen i Håbo där arbetslösheten sjunker med 1,3 procentenheter.

Även om arbetslösheten i Enköping alltså minskar, så ligger den fortfarande över snittet i hela Uppsala län (7,2 procent i kommunen, jämfört med 6,7 procent i hela länet). 

I riket som helhet sjönk arbetslösheten i januari jämfört med året innan (−1,5 procentenheter) och ligger nu på 7,3 procent. 287 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Den 10 februari fanns det sammanlagt 317 arbetsplatsannonser i Enköpings kommun i Arbetsförmedlingens Platsbanken, motsvarande omkring 730 lediga jobb. Flest lediga jobb finns inom vård och omsorg (150 lediga tjänster), olika typer av säljjobb (117) och lagerjobb (64).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!