Arbetsgivarens skulder kan få Fadi utvisad

Fadis arbetsgivare har skatteskulder, därför hotas han av utvisning – trots att han själv uppfyller alla krav för att få stanna.

"Något jag lärt mig sedan jag kom till Sverige är att man måste prata. Man kan inte vara tyst", säger Fadi som känner sig orättvist behandlad av myndigheterna. Bilden föreställer någon annan.

"Något jag lärt mig sedan jag kom till Sverige är att man måste prata. Man kan inte vara tyst", säger Fadi som känner sig orättvist behandlad av myndigheterna. Bilden föreställer någon annan.

Foto: Bertil Ericson/TT

Enköping2020-06-21 12:00

Enköpingsbon Fadi, som egentligen heter något annat, har en tillsvidaretjänst och jobbar heltid, egen lägenhet och bil och har lärt sig både svenska och engelska sedan han kom till Sverige för snart fem år sedan.

Ändå hotas han av utvisning.

Migrationsverket avslog nyligen hans ansökan om permanent uppehållstillstånd (PUT), trots att han uppfyller alla kraven i ansökan – utom ett.

Efter en granskning av Fadis arbetsgivare bedömer Migrationsverket företaget som oseriöst. Arbetsgivaren har stora skatteskulder och betalningsanmärkningar gällande verksamheten i stort. Skulder som inte alls har med Fadi att göra, som han inte heller vetat om eller förstått har betydelse för hans ansökan.

– Hur ska jag kunna veta att min arbetsgivare inte skött sina skatter rätt?, säger han när vi träffas i hans lägenhet i Enköping.

Fadi sitter i sin soffa. Framför sig har han alla intyg och blanketter som krävdes för ansökan om PUT. Han visar lönespecifikationer från flera månader tillbaka, som visar en bra lön, och sin deklaration. Allt är skattat och korrekt, även arbetsgivaravgiften.

– Jag har inte gjort något fel. Migrationsverket borde bara bedöma mig, inte min arbetsgivare. Det finns ingen rättvisa, säger han uppgivet.

Fadi känner sig orättvist behandlad som straffas för handlingar och fel som hans arbetsgivare begått. Men enligt Migrationsverket, med hänvisning till svensk lag, är det Fadis ansvar att ta reda på huruvida hans arbetsgivare följer lagstiftningen.

"Migrationsverket har att följa den lagstiftning som politikerna har beslutat om. När en person ansöker om uppehållstillstånd i Sverige är det den sökande som har bevisbördan, alltså som måste visa för myndigheten att kraven för att beviljas uppehållstillstånd är uppfyllda. Det är den förvaltningsrättsliga princip som gäller", skriver Migrationsverkets presstjänst i ett mejl till EP.

Kontrollen av arbetsgivaren görs enligt Migrationsverket för att skydda arbetstagaren och för att stävja fusk.

"Syftet med att kontrollera arbetsgivare är för att sökande inte ska drabbas av oseriösa aktörer. Med uppdrag från regering samverkar vi med andra myndigheter, såväl Skatteverket som Försäkringskassan för att generellt stävja fusk och missbruk", står det i myndighetens mejl.

Fadis arbetsgivares skatteskulder riskerar nu att bli hans biljett hem till det fortsatt oroliga Syrien, som han en gång flytt från av säkerhetsskäl.

I samma beslut som avslaget om PUT, beviljas Fadi i stället tillfälligt uppehållstillstånd på nytt på grund av skydd. Fadi bedöms som alternativt skyddsbehövande, vilket personer som bland annat riskerar straff eller löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt får.

Framtiden för Fadi är därför oviss. Hans tillfälliga uppehållstillstånd löper ut om mindre än ett och ett halvt år. Då kan han ansöka om PUT på nytt, givet att hans arbetsgivare snarast justerat sina skulder. Om inte måste han skyndsamt hitta ett nytt arbete, med krav på fast tjänst och en viss lön. Men det är svårt. I synnerhet nu under corona.

– Och om jag söker nytt jobb, hur ska jag då kunna veta att min nya arbetsgivare inte har samma problem?

Fadis fall är inte unikt. Fler i hans omgivning hotas av utvisning av samma skäl. I en Facebook-grupp han är med i finns ännu fler.

– Vi är hundratals som är utsatta för samma sak. Jag är inte ensam, säger han.

Därför är Fadi anonym

Vi har valt att inte avslöja Fadis identitet och inte heller namnge hans arbetsgivare med risk för konsekvenser för Fadi efter publicering.

Egentligen vill Fadi träda fram med både namn och bild. Men han vill inte att vi pratar med eller nämner arbetsgivaren vid namn med rädsla för att bli av med jobbet. Därför har vi valt att anonymisera både Fadi och arbetsgivaren, och har även undanhållit hans identitet i kontakt med myndigheter och jurister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!