Denna historiska dag får 158 personer sin första spruta hos Enköpings vaccincentral i Kompassen. För dagen och under resten av veckan är det Modernas vaccin som laddas i sprutorna. 85+ är målgruppen just nu.
Strax före öppnandet har Elisabeth Lunderbye, ansvarig för vaccincentralen, en rundtur med statsministern via det digitala konferensverktyget zoom.
Hon går genom anläggningen, presenterar medarbetarna och beskriver processen från ankomsten tills den vaccinerade får sitta ner och vila i en kvart, för att eventuella biverkningar ska upptäckas. Kompassens vd Lars-Åke Granath är statsministerns ögon. Han håller i kameran.
– Det är väldigt roligt att statsministern är intresserad av hur vi går till väga. Jag fick visa upp det goda samarbetet som vi i regionen har med Enköpings kommun, berättar Elisabeth Lunderbye efter guidningen för regeringschefen.
Klockan 10.30 kommer de första som ska vaccineras. Allra först är makarna Lars och Anna-Lisa Johansson från Uppmyrby. De har stått på en restdoslista och blivit inringda av Elisabeth Lunderbye. Vid återbud eller om en kallad inte kommer kontaktas prioriterade grupper från restdoslistan.
Allra först med att få sitt nålstick i armen i Enköpings vaccincentral är Anna-Lisa Johansson. Febe Zetterlund ger Anna-Lisa sticket i ett av de tre båsen.
– Det känns jätteskönt, säger hon när hon sitter efteråt och pustar ut.
För maken Lars är det en stor lättnad att äntligen få vaccin. Han går regelbundet på strålbehandling på Akademiska sjukhuset.
– Jag har haft lunginflammation två gånger och det här viruset går på lungorna, så att jag är jätteglad över vaccinet, säger Lars och berättar att det har hänt att han har gått och önsketänkt att han bodde i vaccinföregångslandet Israel.
Första dagen vaccineras 158. Resten av veckan vaccineras 250 om dagen mellan klockan 9 och 17. Nästa vecka ökar det till 300 om dagen. Sedan ska antalet öka successivt, beroende på vaccintillgång. Med full kapacitet och alla sex linjer öppna ska 1 100 om dagen vaccineras. Då blir det längre öppethållande också.
– Personal har vi gott om. Det bygger mycket på att de som har gått i pension vill gå in och jobba och det är många som vill bidra. Det är vaccinet som tryter, berättar Elisabeth Lunderbye.
– Det här är väldigt glädjefyllt. Jag har jobbat i 15 år i sjukvården och sällan mött så glädjefyllda patienter, säger hon.