Antalet deltagare hos AA har halverats under pandemin

Sedan pandemin kom i våras har AA:s Enköpingsgrupp haft en drastisk minskning av mötesdeltagare.

Pandemin kan ha ökat beroenderisken för högkonsumenter, menar en lokal medlem i Enköping, som i denna artikel kallas Stefan.

Pandemin kan ha ökat beroenderisken för högkonsumenter, menar en lokal medlem i Enköping, som i denna artikel kallas Stefan.

Foto: Jakob Bach

Enköping2020-07-17 06:00

Coronapandemin kan leda till att fler hamnar i missbruk, har flera alkoholforskare varnat om under våren. 

Risken har bland annat ökat på grund av distansarbete och den isolering som pandemin inneburit. En annat problem är att många stödgrupper varit tvungna att ställa in eller omstrukturera sin verksamhet. 

Anonyma Alkoholister, AA, är en av de organisationer som drabbats. AA:s lokala grupp i Enköping har under våren märkt av en drastisk minskning av antalet mötesdeltagare. 

– I normalfall är vi mellan 10 och 20 personer per möte. Nu under pandemin har det varit ungefär hälften så många. Många medlemmar tillhör riskgrupper, exempelvis äldre och sjuka, säger Stefan, som ingår i Enköpingsgruppen.

Stefan blev medlem i AA 2005 och har varit nykter sedan året därefter. Han är förutom medlem en av Sveriges två internationella delegater, och skulle åkt till AA:s internationella konvent i Detroit, innan detta ställdes in. Han lyfter fram mötena som viktigare än någonsin. 

– En jag pratat med som jobbat hemma under våren berättade att han börjat dricka mycket mer och varit påverkad när hans fru kommer hem från jobbet. Jag tipsa honom att gå på AA-möten och nu har han inte druckit på 19 dagar. Jag tror att hemarbete, och att man inte deltar i det sociala livet i samma utsträckning, kan leda till att högkonsumenter konsumerar ännu mer alkohol.

De som starkast påverkats av pandemin är de tio procent av befolkningen som har det lättare att utveckla alkoholism, uppger Stefan. Ungefär hälften av dessa har allvarliga eller begynnande problem. Utav dem är 35 000 kroniska alkoholister, som ofta är hemlösa eller bor på behandlingshem. I Enköping finns en del av dessa på behandlingshemmet Ria. 

I AA-gruppen har dock de flesta har jobb och har bostad. De flesta är i 40– 50-års-åldern, undantaget ett fåtal pensionärer. 

Världshälsoorganisationen WHO klassade alkoholism som en sjukdom 1956. Första steget för att ta sig ur beroendet är att acceptera att man är sjuk, enligt AA:s filosofi. 

– Om man accepterar att man har en sjukdom, så börjar man även ta ansvar. AA-gruppen blir som en oas -- jag går inte ner på torget och skriker att jag är alkoholist. Men i AA-gruppen kan man säga det och bli accepterad. Det blir som en viktig ventil. Utan ventilen blir det som en tryckkokare som står och smäller, säger Stefan. 

AA i Enköping har öppna möten i Västerledskyrkan tisdagar klockan 19.

Karta: Västerledskyrkan, Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!