Siffran stiger – mörkertal kan vara stort

Det kan vara så många som 130 personer som matförgiftades i Enköping i förra veckan.
Men mörkertalet kan också vara stort. Alla som blivit sjuka har inte gjort anmälan.

Bengt Johansson, Jeanette och Chanelle Sjöholm är tre av dem som i fredags käkade lunch från restaurang Tokai Shushi och blev sjuka.

Bengt Johansson, Jeanette och Chanelle Sjöholm är tre av dem som i fredags käkade lunch från restaurang Tokai Shushi och blev sjuka.

Foto: Privat

Enköping2025-01-21 17:00

Under tisdagen hade cirka 130 anmälningar kommit in till Enköpings kommuns miljöavdelning. Anmälningarna omfattar olika antal personer så kommunen har svårt att säga något exakt antal som smittats.

Alla har heller inte hört av sig, varken till kommunen eller sjukvården.

EP:s inhoppande medarbetare Bengt Johansson ingår i mörkertalet. Han åt lunch på sushirestaurangen Tokai i fredags.

– Jag blev inte sjuk förrän ett dygn senare så jag gjorde först inte kopplingen. Inte förrän jag såg på Facebook vad alla andra skrev, säger han.

På lördagskvällen blev det dock tydligt för honom att han drabbats av någon slags magsjuka. Utbrottet pågick ett dygn innan det var över.

– Jag blev helt urlakad och är fortfarande matt, säger han.

Han berättar att han inte anmält saken till Enköpings kommun.

En som gjort det är Jeanette Sjöholm, som var på restaurangen samtidigt som Bengt Johansson och köpte med sig mat hem till sin dotter Chanelle och brorsan Thomas Sundbeck.

– Jag och Chanelle blev sjuka. Hon är fortfarande medtagen och vi har båda isolerat oss sedan dess. Bättre att ta det säkra före det osäkra så man inte smittar någon, säger hon.

Både Bengt Johansson och Jeanette Sjöholm är regelbundna gäster på restaurangen och har alltid varit nöjda med maten de serverats.

– Jag har käkat där varje vecka sedan de öppnade, det är Enköpings bästa sushirestaurang, säger Bengt Johansson.

Under tisdagseftermiddagen hade kommunen ännu inget att rapportera angående eventuella provsvar. 

Restaurangen håller stängt tills vidare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!