Stor förståelse från ansvariga – pendlingen en "pengafråga"

Trafikverkets regionala direktör har stor förståelse för uppgivna pendlare – och menar att det till stora delar är en pengafråga.
Samtidigt:
– Vi har inte någon som helst brist på pengar nu, säger Rami Yones.

Rami Yones, Trafikverket, regional direktör region Öst.

Rami Yones, Trafikverket, regional direktör region Öst.

Foto: Privat: Trafikverket

Enköping2025-02-03 05:00

Pendlare riktar kritik mot de opålitliga tågen – samtidigt som statistiken på många sätt ger dem rätt. Ansvaret för kollektivtrafiken och att pendlingen ska gå så smidigt som möjligt delas av bland andra kommuner, regioner och Trafikverket. Rami Yones är regional direktör hos Trafikverket och han har förståelse för pendlare som är uppgivna.

– Jag fattar det. Om man är dagspendlare eller pendlar några dagar i veckan, om 50 procent av tågen man ska ta inte är i tid, då är ju det sanning. Det enda jag kan säga är att det kommer bli bättre, vi lägger så mycket pengar på vårt järnvägsunderhållet i Sverige idag, så att det kommer att bli bättre.

Järnvägsunderhållet är en stor utmaning och problem med banan orsakar en hel del förseningar. Dessutom bidrar den svenska väderleken till problem som frysta växlar och löv på spåren. Men Sverige som land sticker egentligen inte ut i negativ bemärkelse. 

– Schweiz sticker ut som betydligt bättre med mycket högre punktlighet än något annat europeiskt land. Det korrelerar direkt med att de lägger betydligt mycket mer pengar på sitt järnvägssystem per kilometer än något annat land.

Så det är en pengafråga?

– Det är en pengafråga. Det här är ingen tröst för dagens pendlare mellan Enköping och Stockholm, men kanske för deras tonårsbarn – och det är att vi fått betydligt mycket mer pengar för järnvägsunderhåll de senaste åren. Vi upplever att vi inte har någon som helst brist på pengar till underhållet, utan vårt problem är att vi har svårt att få tillgång till järnväg, det går så mycket tåg på vår järnväg i dag, säger Rami Yones.

undefined
Regionaltåg Enköping station.
undefined
Flera försenade tåg i Enköping.

Han berättar hur pendlingen ökat enorm de senaste åren, framför allt i Mälardalen och belastar järnvägssystemet. Daniel Jäderland är chef på trafikavdelningen i Region Uppsala. Han menar att just underhållsarbetet är ett stort problem.

– Det är ju tyvärr ett bekymmer, inte bara på Mälarbanan utan de andra tåglinjerna också inom länet som inte alls håller den kvaliteten som man kan förvänta sig, utan det är för mycket fel på banan som gör att tågen blir försenade.

Bekymren gör att det är svårt att öka kapaciteten och kunna underlätta pendlingen i den mån det behövs i nuläget. Från regionens håll kan man främst vara med i den långsiktiga utvecklingen i länet. 

– Och där kommer ju tyvärr inte Mälarbanan och det här fyrspåret genom Solna och Sundbyberg vara klart förrän om ungefär 15 år. Det kommer ju tyvärr göra att vi inte kan utöka tågtrafiken så mycket som önskas.

undefined
Daniel Jäderland, chef för trafikavdelningen på Region Uppsala.

Rami Yones på Trafikverket är helt övertygad om att tågen pålitlighet kommer bli bättre kommande åren.

– Det kommer inte bära frukt om 20 år, utan betydligt tidigare än så. Tittar du på antalet tåg som ankommer i tid så har det varit betydligt många fler senaste åren. Skälet är att det går många, många fler tåg. Det är en lek med statistiken, det är det som är så farligt när man publicerar de här siffrorna.

En enskilt stor faktor till tågförseningar är obehöriga i spårområdet. Vid de tillfällena kör Trafikverket numera med totalstopp, för att undvika skadade och döda i järnvägstrafiken.

– Det är så enkelt att undvika, det handlar främst om folk som genar över spåren. Jag tror inte folk förstår vilka konsekvenser det får. Man har sparat sig själv fyra och en halv minut, men man har orsakat järnvägsförseningar på 200 minuter, det är ett jätteproblem i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!