Annette blev av med sitt hem i storbranden

Annette Dieke tvingades lämna sitt hem mitt i natten under storbranden på Kärrhöksgränd. I hennes mardrömmar brinner det igen.

Annette Dieke drömmer mardrömmar om att det brinner. Hon funderar över hur hon ska ta sig ut om det börjar brinna nu när hon bor på femte våningen.

Annette Dieke drömmer mardrömmar om att det brinner. Hon funderar över hur hon ska ta sig ut om det börjar brinna nu när hon bor på femte våningen.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2019-11-09 07:00

Sent på kvällen den 14 september började det brinna i flerfamiljshuset på Kärrhöksgränd. Branden spred sig snabbt i takkonstruktionen. Alla människor i de 42 lägenheterna i huset evakuerades. Ingen skadades allvarligt. Det stannade vid att en fördes till sjukhus med rökskador.

Annette Dieke hade gått och lagt sig när det började brinna.

– Jag hörde en smäll. Tänkte att det är några ungar som håller på med raketer, så jag vände mig om och somnade om, berättar hon.

– Sedan väcktes jag av att det bankade på dörren som sjutton. När jag öppnade stod två brandmän utanför. De sa att det brinner och att jag måste ut.

Brandmännen gick in i lägenheten och hämtade kläder åt Annette. De bar ut henne på gården. Hon klarade inte att gå ut för egen maskin eftersom hon hade amputerat ena benet för tre månader sedan.

Annette bars ut till vägbommarna till gården. Hon berättar att röken var så tjock att hon först inte såg bommarna från sin port, trots att de bara är några meter bort. En brandman återvände till Annettes lägenhet, där han hämtade ut hennes permobil.

– Jag satt på gården och såg hur vissa balkonger rasade i branden.

Hon uppskattar att hon satt och väntade i en halvtimme vid bommarna när en polis kom och hämtade henne till Lokalen, områdets samlingspunkt som Ann-Sofie Millberg håller i. I Lokalen samlades de branddrabbade familjerna i den akuta situationen.

– Man fattade inte vad som hänt. Chocken kom senare. Hade inte Lokalen funnits och öppnat på natten vet jag inte vad som hade hänt.

Senare under natten upplät kommunen Västerledsskolans matsal som tak över huvudet åt hyresgästerna. Annette fick sedan ett tillfälligt boende på Åsundagården i Hummelsta innan hon genom EHB:s försorg fick tillgång till en lägenhet i ett av höghusen i Sadelmakaren.

Annette längtar tillbaka till Kärrhöksgränd. Hon tar permobilen varje dag till Lokalen, där hon träffas och umgås.

– Det var ett toppenområde för mig i min situation i och med att vi har Lokalen. Jag vill tillbaka dit, till den sidan av stan och till den hyresvärden.

Nu bor hon på femte våningen i ett höghus på Sadelmakaregatan. Om nätterna har mardrömmar börjat komma.

– Jag drömmer och vaknar till av mardrömmar om att huset står i lågor.

Eftersom hon inte kan gå i trapporna och att man inte ska åka hiss vid brand känner hon en oro över hur hon ska klara sig ut –  i fall det värsta inträffar.

Hon har därför meddelat hyresvärden Brogripen på Kärrhöksgränd om att hon är intresserad av en lägenhet i området där när någon blir ledigt.

En nackdel med den nuvande lägenheten är att den har mindre ytor och att det är svårt att gåträna med protesen inne i den. Dessutom upplevde hon att det var betydligt bättre att gåträna på gården på Kärrhöksgränd än det är på marknivån i Sadelmakaren.

– Jag ska gåträna med protesen. Det går inte här inne. Jag får försöka gåträna i korridoren utanför lägenheten.

Det mesta i den branddrabbade lägenheten blev förstört av rök- och vattenskador.

– Det är jobbigt. Man får starta på nytt. Hela hemmet är borta.

Ytterligare en komplikation är att Annette inte hade hemförsäkring. Hon hade missat att betala försäkringen efter att hennes son hade flyttat ut. Försäkringen hade betalats via autogiro som stod på sonen.

Det har även blivit en högre hyreskostnad för henne. Hyran för tvåan i Sadelmakaren är på 9000 kronor i månaden. Hennes trea på Kärrhöksgränd kostade 6900 kronor i månaden.

Annette Dieke längtar hem till Kärrhöksgränd. Lägenheten hade precis blivit handikappanpassad.
Annette Dieke längtar hem till Kärrhöksgränd. Lägenheten hade precis blivit handikappanpassad.
Branden på Kärrhöksgränd

Klockan 23.27 lördagen den 14 september i år larmades räddningstjänsten om att en brand hade brutit ut i flerbostadshuset på Kärrhöksgränd. Hela huset evakuerades. Branden spred sig i takkonstruktionen, som brann ned. Lägenheterna nedanför, 42 till antalet, blev rök- och vattenskadade.

På torsdagen den 19 september gick EHB ut med ett erbjudande till alla branddrabbade familjer, som fick flytta in i ett av de nybyggda höghusen i Sadelmakaren.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!