Klartecken: Därför blir Drömparken byggnadsminne

Att Drömparken blir byggnadsminne är stort, tycker Enköpings kommun. "Det är fantastiskt och ett bra kvitto på det jobb vi gjort", säger stadsträdgårdsmästaren Anna-Karin Gävert.

Stadsträdgårdsmästaren Anna-Karin Gävert är mycket stolt över att kommunens stora dragplåster, Drömparken, är på väg att byggnadsminnesförklaras.

Stadsträdgårdsmästaren Anna-Karin Gävert är mycket stolt över att kommunens stora dragplåster, Drömparken, är på väg att byggnadsminnesförklaras.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-05-28 05:00

Nyheten i korthet

  • Drömparken i Enköpings kommun kan bli byggnadsminne, efter att tekniska nämnden godkänt länsstyrelsens förslag. Nu återstår bara några formaliteter innan beslutet kan firas.
  • Stadsträdgårdsmästare Anna-Karin Gävert välkomnar beslutet och ser inte några problem med de skyddsbestämmelser som ett byggnadsminne innebär. Parkens utveckling och bevarande kommer fortsätta som tänkt.
  • Länsstyrelsens motivering till beslutet inkluderar parkens unika mark- och växtstruktur, dess säsongsbundna karaktärsförändringar och dess roll som inspirationskälla för andra perennparker.

Vi träffas i parken som länsstyrelsen anser har ett så stort kulturhistoriskt värde att man nu ska byggnadsminnesförklara den.

Enköpings tekniska nämnd har sagt ja till länsstyrelsens förslag och nu återstår mest formalia innan det är dags att fira.

– Vi hoppas kunna fira på Trädgårdsdagen i höst men det beror förstås på länsstyrelsen, säger Anna-Karin Gävert.

Någon rädsla för skyddsbestämmelserna som ett byggnadsminne för med sig har hon inte. I ett tidigare skede av processen, innan hon själv var anställd i kommunen, framfördes farhågor om att dessa skulle kunna lägga en död hand över parken. Men efter den långa dialogen med länsstyrelsen finns inte längre någon sådan rädsla, säger hon.

– Vi har vridit och vänt på det utifrån flera olika aspekter men landat i att det inte har någon negativ påverkan, säger hon.

De skyddsbestämmelser som kommer att påföras parken ska vara formulerade så att kommunen kan fortsätta utveckla och bevara parken så som man ändå tänkt. Gångar, terrasser, gräsytor och planteringar kommer inte att få ändras utan länsstyrelsens tillstånd. Konstverk, bänkar, belysning får inte flyttas eller ändras och ingen lekplatsutrustning får sättas upp i parken.

– Det är sånt som vi ändå inte haft för avsikt att göra, säger Anna-Karin Gävert.

Länsstyrelsens motivering till sitt beslut är bland annat att parken har just denna mark- och växtstruktur med gångsystem, terrasser, gräsytor och planteringar. De stora ytorna med perenner i offentlig miljö har kommit att kallas perennvågen i Sverige och här har Drömparken inspirerat många andra perennparker, inte bara i Sverige.

Att parken ändrar karaktär under hela växtsäsongen och inte minst att parkens första del anlades av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf är andra motiv bakom länsstyrelsens beslut.

– En park som är byggnadsminne är ett fint omdöme och ganska unikt. Det blir också ett bra sätt att höja attraktiviteten på parken, säger tekniska nämndens ordföranden Krister Larsson (M).

Nystart Enköping reserverade sig mot beslutet på grund av frågans dignitet och menar att även kommunstyrelsen borde få diskutera den innan tekniska nämnden tar beslutet. 

– Jag är inte emot frågan som sådan men tycker att vi behöver få en mer heltäckande bild av hur kommunen ställer sig till att tappa förfoganderätten, rådigheten över området för kommande generationer, säger Ingvar Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!