Brottsförebygande rådets statistik över anmälda penningtvättsbrott går spikrakt uppåt både i Enköping och övriga Sverige. Förra året anmäldes 30. Året innan dess var antalet 20 och 2021 anmäldes 12 sådana brott i Enköpings kommun.
Men långt ifrån alla penningtvättsbrott anmäls. Mörkertalet är stort.
– Många unga förstår inte att det är ett brott. De kanske inte ens vet vad penningtvätt är, säger Maria Karlsson på Enköpings kommuns trygghets- och säkerhetsavdelning.
Att enkelt kunna tjäna snabba pengar kan vara lockande. Unga luras eller tvingas in i kriminalitet. Lockbete kan till exempel vara att man får behålla en tusenlapp om man tar emot 10 000 på sitt konto och sedan skickar 9 000 vidare.
– Det är inte bara att rycka på axlarna och strunta i var pengarna kommer ifrån. Det är ett brott. I penningtvätt handlar allt om att försvåra för banken att följa pengarna, säger Maria Karlsson.
Den kriminella näringskedjan består av ledare i toppen av pyramiden, följt av många olika skikt nedåt i pyramiden. I botten av näringskedjan finns målvakterna som möjliggör att vinsterna från åldringsbedrägerier och annan lukrativ kriminell affärsverksamhet hamnar i fickorna hos ledarna.
Toppen och botten har ingen kontakt med varandra. Det är oftare personerna ur bottenskiktet än den lilla skaran i toppskiktet som åker fast för brottsligheten.
Rekryteringen av nya målvakter är välorganiserad. Det läggs till och med ut jobbannonser på sociala medier, som Tiktok, Snapchat och Instagram.
Richard Hedström, områdespolis i Enköping, berättar att en femtedel av alla som misstänks för penningtvätt i polisens databas är 19 år eller yngre.
– Vi måste förstå att det är väldigt många unga som är målvakter, konstaterar Richard Hedström.
Han och Maria Karlsson påpekar att en hel del inte förstår är att de kan göra sig skyldiga till penningtvätt exempelvis bara genom att en för dem okänd sätter in pengar på kontot och kontaktar kontoinnehavaren om att pengarna av misstag har satts in, varpå pengarna skickas tillbaka.
– För inte över några pengar! Får du in okända pengar på ditt konto, kontakta banken så att banken i så fall får föra över pengarna, råder Maria Karlsson.
– Jag möter en hel del unga som inte tror att det är brottsligt att låna ut sitt konto, säger Richard Hedström.
Det finns ett stort föräldraansvar i sammanhanget och det gäller att ta det ansvaret på allvar även när barnen är riktigt små.
– När börjar barn få swish? Jo, redan i sju- till åttaårsåldern. Föräldrar har skyldighet att ha koll redan då. Vi har ett jättestort behov av att få hjälp av föräldrar när det gäller vad som händer på deras barns konton, säger Richard Hedström.
Ökningen av penningtvättsbrotten är en naturlig följd av att bedrägeribrotten ökar eftersom pengarna från bedrägerierna måste tvättas.
– Bedrägeribrotten ökar mest av alla brott. Alla utsätts för det, åtminstone för bedrägeriförsök, och mörkertalet är gigantiskt, säger Richard Hedström.
För att få upp problemet på bordet i samhället är det viktigt att inte bara de fullbordade bedrägerierna utan även försöken polisanmäls. Mängden anmälningar kan vara avgörande för hur mycket resurser polisen satsar mot brottstypen, enligt Karlsson och Hedström.
– Det är faktiskt bara bra att anmälningarna ökar så länge det är försök och brotten hindras från att fullbordas, säger Maria Karlsson.