Ändrade upptagningsområden utesluter barn

Efter ändrade upptagningsområden får Melwin, 6 år, inte längre börja på Munksundsskolan tillsammans med resten av sina förskolekompisar.

Frank Stoor, förvaltningschef, säger att det är svårt att göra undantag av personliga skäl eftersom Melwin inte är det enda barnet som inte fått sitt förstahandsval.

Frank Stoor, förvaltningschef, säger att det är svårt att göra undantag av personliga skäl eftersom Melwin inte är det enda barnet som inte fått sitt förstahandsval.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2018-06-02 07:00

2011 flyttade Linda Belt Gustavsson och Fredrik Dufva till Lillsidan i Enköping för att få den förskola och grundskola de ville för sin son Melwin. Området som de flyttade till var inom det upptagningsområdet som tillhör Munksundsskolan. Därmed skulle han få börja i Munksundsskolans förskoleklass till hösten 2018. Men under hösten 2017 ändrade kommunen upptagningsområdena och Melwin placerades istället på Enöglaskolan. Melwin går nu på Gröngarns förskola. I hans grupp på sju barn är det bara han som inte kommer få börja på Munksundskolan.

– Vi har förståelse att man måste göra om områdena ibland men det är lite konstigt att kommunen inte har någon förståelse eller empati för den årskull som hamnar i kläm. Enligt lag ska kommunen förebygga och förhindra kränkande särbehandling. Det är just detta som de just nu utsätter Melwin för istället, säger Linda Belt Gustavsson.

Till följd av beskedet att han inte kommer få börja på samma skola som sina kompisar har Melwin varit mycket ledsen och fått flera kroppsliga symptom. Detta har lett till ett flertal läkarkontakter.

Frank Stoor, utbildningsnämndens förvaltningschef på Enköpings kommun, menar att det inte går att placera elever hur som helst.

– Det är skilda regelverk för placering i förskola och grundskola. Det finns ingen automatik i att om man går på en viss förskola så hamnar man i en viss grundskola. Det är tre olika paragrafer i skollagen som reglerar placeringen i förskola, förskoleklass och grundskola, säger han och fortsätter:

– I den bästa av världar finns det alltid gott om plats på alla skolor. I kommunen just nu är det många barn i förskoleklassålder, ovanligt många sexåringar. Ett flertal skolor har därför tvingats säga nej till elever, säger Frank Stoor.

Fredrik Dufva menar att det måste finnas ett annat kriterium för skolplaceringen.

– Det måste finnas en mjuk linje, hur mår barnet och vilka ens behov är, att man inte bara går på formella kriterier. Kommunen är otroligt fyrkantiga och det stör mig oerhört mycket, att de inte visar någon vilja att lösa problemet. För Melwin är det jättejobbigt att bli bortvald och skild från alla sina vänner, säger han och fortsätter:

– Ser man på situationen ur ett barnperspektiv, vilket väl kan anses vara det rätta perspektivet i sammanhanget, måste det mest naturliga vara att hålla ihop en barngrupp och inte separera ett barn från de övriga. Som föräldrar känner vi oss ledsna, besvikna, frustrerade och otillräckliga över att inte på ett logiskt sätt kunna förklara för Melwin varför han blir bortvald, säger han.

Enköpings kommun kommer dock inte kunna hjälpa Melwin.

Frank Stoor säger att det är svårt att göra undantag av personliga skäl eftersom Melwin inte är det enda barnet som inte fått sitt förstahandsval av skola.

– Personligen tycker jag att det är tråkigt att alla barn inte får vara glada och förväntansfulla inför skolstart. Men som kommun ska vi behandla alla lika. Nu handlar det om ett 30-tal barn som fått nej till sitt förstahandsval av skola men en placering i en skola i närheten av hemmet. Närhet till hemmet är vad lagen kräver om alla skolval inte kan tillgodoses, säger han.

Föräldrarna har överklagat skolplaceringen till Skolväsendets överklagandenämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om