Ambulanschefen: "Är det akut bryter vi oss in"

Ambulansen i Enköping och Bålsta har årligen en handfull liknande fall som i Lilian Karlsson i Grillby.
Om patienten visar sig vara död faktureras dödsboet.

Niklas Rosengren, chef för ambulansstationerna i Enköping och Bålsta, räknar med att det blir ungefär en handfull uppdrag om året i området då ambulanspersonalen måste ta till låssmed eller räddningstjänst/polis för att kunna ta sig in.

Niklas Rosengren, chef för ambulansstationerna i Enköping och Bålsta, räknar med att det blir ungefär en handfull uppdrag om året i området då ambulanspersonalen måste ta till låssmed eller räddningstjänst/polis för att kunna ta sig in.

Foto: Jakob Wesslund

Enköping2024-11-28 05:00

Nyheten i korthet

  • Ambulansstationerna i Enköping och Bålsta har årligen flera fall där de måste bryta sig in hos patienter. Om patientens tillstånd är livshotande, kan de med hjälp av polis eller räddningstjänst bryta sig in.
  • Om patientens tillstånd inte bedöms vara livshotande, har Region Uppsala ett avtal med företaget Certego för låsöppning. Kostnaden för detta faktureras patienten eller dödsboet om patienten avlider.
  • Ambulanschefen Niklas Rosengren förklarar att de inte informerar patienter om faktureringen i det akuta skedet, men att hans kontaktuppgifter alltid finns på fakturan för eventuella frågor.

– Skulle det vara så att patienten som vi åker till urakut behöver hjälp – det vill säga att det är väldigt livshotande, som ett hjärtstopp eller att patienten är medvetslös, inte kan prata och riskerar att kvävas – då har vi möjlighet med hjälp av polis eller räddningstjänst bryta oss in, berättar Niklas Rosengren, chef för ambulansstationerna i Enköping och Bålsta.

– Men är det så att patienten inte bedöms vara så akut sjuk att det är livshotande, då har Region Uppsala ett avtal med företaget Certego gällande låsöppning, fortsätter han.

Region Uppsala lägger sig inte i om Certegos låssmeder utgår från Enköping eller Västerås. Det är upp till företaget att avgöra det utefter sin bemanning.

– Vi gör bedömningen: kan vi vänta eller kan vi inte vänta? Är man tveksam och tycker att det här är så illa och tar tid, då kan man alltid kalla ut räddningstjänst, men då slår vi sönder grejerna. Då får man hugga sönder dörren med en yxa, bryta sönder den eller kanske krascha ett fönster.

Ambulanschefen räknar med att det blir en handfull ärenden om året i Enköping och Håbo där ambulanspersonal inte kommer in till patienten och låssmed eller räddningstjänst/polis måste assistera. Det kan ses i sammanhanget av att ambulanserna på stationerna i Enköping och Bålsta har cirka 7 000 uppdrag årligen.

Regionens kostnader för att ta sig in faktureras patienten.

– Hemförsäkringen tar hand om den kostnaden. Det är bland annat därför man behöver ha en hemförsäkring, säger Niklas Rosengren.

Talas det om för patienterna att det faktureras?

– Nej, inte i det skedet när man behöver ta sig in. Kan man inte öppna och vill ha hjälp, då måste vi ta oss in på något sätt. Att informera om att det faktureras får bli en sekundär fråga.

– Det är klart att den som får fakturan kanske blir överraskad, men mitt namn står alltid med på fakturan och mina kontaktuppgifter finns att hitta på nätet. Vi fakturerar inget påslag och lägger inte på några pengar för den arbetstid det tar för oss, utan det är ett självkostnadspris.

Han säger att han måste följa regionens regler om att det är patienterna som ska bära kostnader för låssmed.

– Jag har inte mandat att bjuda på de här pengarna, utan måste följa de regler som är uppsatta för mig som avdelningschef. Är det så att patienten påträffas avliden när vi kommer in faktureras dödsboet, säger Niklas Rosengren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!