Svar på insändaren: ”Tolv miljoner till lärarlöner”.
Efter gymnasiet valde jag mellan läkare och lärare, och jag ångrar inte mitt val. Jag älskar lärarjobbet, men skäms över min lön!
Läraryrket bjuder på ständiga utmaningar och det gäller att orka vara den klippa, som eleverna nöter på. Glädjen är att få vara del i elevernas utveckling och se hur de förbättrar sina kunskaper och färdigheter. Men när någon frågar om min lön, undviker jag att svara.
I Enköpings-Posten den 25 januari skriver företrädare för SNE-Start Enköping om hur mycket man tänker satsa på skolan och lärarna. Så har det alltid låtit.
När jag 1975 började som lärare var det staten som satte lönerna. Efter antalet arbetsår flyttades man upp i tarifferna. Lika för alla. I början av 90-talet genomförde socialdemokraterna kommunaliseringen av skolan och på varje skolenhet tillsattes en rektor som skulle lönesätta oss efter erfarenhet och kompetens. Det var kommunerna som skulle ansvara för skolornas ekonomi och lönerna skulle sättas individuellt. I realiteten blev den viktigaste egenskapen lojalitet.
I dag, tjugofem år senare, har både lönerna och kunskapsresultaten fallit.
Den första april 2016 höjdes min månadslön med 700 kronor till 30 200 kronor. Det motsvarade då medellönen för en grundskolelärare. Min löneförbättring har varit 26 000 kronor under 40 år. Det blir ett snitt på 650 kronor per år.
Efter den vanliga lönerevisionen den första april beslutade kommunen att ytterligare premiera ett antal lärare under försommaren och under hösten kom det statliga lönelyftet med höjningar på över 3 000 kronor i månaden till särskilt duktiga lärare inom sitt ämnesområde. Fokus lades på naturvetenskap, matematik och läsförståelse. Det är områden som Pisa-mätningarna testar.
Sedan nya läroplanen 2011 har jag varit ensam ansvarig för fysik och kemiundervisningen i åk. 4-6. Vid de nationella proven har mina elevers resultat varit mycket goda. Förutom att jag var naturvetare på gymnasiet har jag först tre års studier på lärarhögskola och sedan ytterligare två års högskolestudier/fortbildning inom det naturvetenskapliga området: geografi, matematik och praktisk matte/NO.
Vid samtal med rektor fick jag höra att jag uppfyllde kriterierna för det statliga lönelyftet, men att det var många andra som också gjorde det. Jag blev bortprioriterad. I många andra kommuner tillsköts extrapengar så att alla lärare som uppfyllde kriterierna fick del av den statliga löneökningen, men så inte i Enköpings kommun.
Genom bristen på legitimerade lärare är det nu marknadslöner som gäller. Lärare byter skola för att få upp sina löner och min slutlön, efter drygt fyrtio år som lärare, blir de nya lärarnas begynnelselön.
Det finns mycket att säga om skolans utveckling, som jag under drygt fyrtio år varit en del av, men mitt recept på en förbättrad skola är kort och gott hårt kollegialt arbete och högre lärarlöner.