Systrarna tant Grön, tant Brun och tant Gredelin har inte nått berömmelse för sin sång eller som regissörer. Men de har nått ut till hundratusentals barn och unga i boken som skrevs 1918 av Elsa Beskow, en av våra mest älskade barnboksförfattare, född 1874 Stockholm, död 1953 i Stockholm.
Elsa Beskows ”färgtanter” har beskrivits som den manhaftiga, den moderliga och husliga samt den "förnämt sjåpiga". Tant Grön (Jeanette), som sköter trädgården, är den manhaftiga, tant Brun (Marie-Louise), som står i köket, är den moderliga och husliga och tant Gredelin (Agate-Julie), som mest sitter i salongen och broderar, är den "förnämt sjåpiga". De fiktiva färgtanterna har verkliga förebilder och är författaren och illustratören/konstnären Elsa Beskows mostrar. Även morbrodern figurerar som Farbror Blå.
Elsa Beskow skildrar de tre tanternas roller i hemmet i en idyllisk stad (Trosa). En ny tid var dock i antågande och 1874, samma år Elsa Beskow föddes, blev Hildegard Björck Sveriges första kvinna att avlägga en akademisk examen. Hon var dessutom första kvinnan som skrevs in vid medicinsk fakultet och tog en medicine kandidatexamen. Men inte för att läkarvetenskapen roade henne utan som ” ett medel för afskaffandet af hvad hon anser som den största skam för vårt släkte, prostitutionen”, berättade en samtida studentska i Uppsala, Ellen Fries, Sveriges första kvinnliga filosofie doktor 1883.
Till 100-åringarna hör Ingmar Bergman, född 1918 i Uppsala, död 2007 på Fårö. Svt har nyligen visat hans storfilm Fanny och Alexander, som hade biopremiär den 17 december 1982 och över vilken priser ymnigt regnat. Guldbaggar, Oscar-statyetter, Golden Globe Awards och Bafta Awards.
Hans livsverk hyllas över hela världen genom utställningar, uppsättningar av till exempel Scener ur ett äktenskap (Australien), Enskilda samtal i regi Liv av Ullmann (USA), utgivning av skrifter, arbetsböcker, ofilmade manuskript och annat opublicerat material. Plus flera nya böcker om Bergman. Bland dem författaren Ingmar Bergman, den första boken som koncentrerar sig på författarskapet, skriven av Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman.
Världssopranen Birgit Nilsson, som föddes 1918 blev hovsångerska och Kämmersängerin i Österrike och Tyskland, hedersdoktor vid flera universitet och har fått den kungliga medaljen Litteris et Artibus.
Bland de många arrangemangen under 2018 kan nämnas SVT:s "Birgit-almanackan" varje lördag januari-maj, där hon hyllas med pärlor ur SVT:s arkiv. Avsnitten finns att se på SVT Play. Både Stockholms-operan och Göteborgs-operan ger i vår hyllningskonserter.