Semlorna är redan här – långt innan fettisdagen

Semlor redan i början av januari. Butikschef Fredric Knutson på Ica Maxi upplever hur det anrika bakverket har blivit allt hetare.

Fredric Knutson, butikschef på Ica Maxi, älskar semlor.

Fredric Knutson, butikschef på Ica Maxi, älskar semlor.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2024-01-04 11:00

De mest militanta semmelätarna anser att fettisdagen är den enda dagen då bakverken ska avnjutas. Fettisdagen är startskottet för fastan och dagen då man ska käka upp sig.

Verkligheten där ute ser dock helt annorlunda ut än de mest regelföljande semmelätarnas verklighet. Det är långt kvar till fettisdagen, som i år infaller den 13 februari, och trots att julen ännu inte ens har hunnit dansas ut säljs semlor för fullt.

En sådan ordning hade till och med straffat sig en gång i tiden. Göteborgs-Tidningen (GT) i januari 1952 berättade om ett par bagare i Malmö som fick betala böter efter att ha börjat sälja fastlagsbullar för tidigt.

Hos Ica Maxi i Enköping har semmelförsäljningen precis kommit i gång, om än i en ännu så länge relativt blygsam skala.

– Från vecka två kommer det att börja explodera igen, säger butikschefen Fredric Knutson.

– Semlorna är väldigt viktiga för oss. I hela vår bransch kopplad till bageri har ett antal större högtider fått ett allt större fäste. Backar du bandet till för 15 år sedan så var till exempel kanelbullens dag inte så stor, säger han.

Fredric Knutson upplever att semlor har blivit allt hetare trendmässigt under de senaste åren, mycket tack vare helt nya inslag som Tössebageriets semmelwrap som kom 2015.

– Helt plötsligt började man prata om semlor på ett annat sätt. Det hände någonting och började komma innovationer från väldigt många bagare. Idag ser man alla möjliga varianter av semlor, berättar han.

Ica Maxi har verkligen hakat på trenden med de nya innovationerna.

– Förra året körde vi veckans semla med nya smaker varje vecka, berättar butikschefen vilket är ett koncept som butiken kommer att fortsätta med också i år.

undefined
Fabian Flink älskar semlor och låter marknadskrafterna styra när han börjar sälja bakverken.

Inne hos Fabian Flinks Brödbod började semlorna säljas redan i mellandagarna. Bagaren Fabian Flink låter helt enkelt marknadskrafterna avgöra saken. Kunderna suktar efter bakverken redan nu.

 – Säljer inte jag semlor får någon annan sälja, konstaterar han. 

– Fast den egentliga säsongen är väl från trettondagen till skärtorsdagen. På fettisdagen peakar det och sedan går det ner, berättar han.

Faktum är att fettisdagen är den enskilt viktigaste dagen för hela bageribranschen, enligt Fabian Flink. Den dagen brukar brödboden sälja ungefär 2 500 semlor.

Det där med när semlorna egentligen ska börja säljas är i mångt och mycket en generationsfråga.

– Ju äldre man är desto mer laddad är frågan, säger Fabian Flink.

Trots att många Enköpingsbor gärna tjuvstartar långt innan fettisdagen är de i viss mån ändå traditionalister, avslöjar bagaren. Det är nämligen på tisdagar som det av tradition ska ätas semlor i Enköping. I Stockholm och andra städer avnjuts gärna semlor på stora fikardagar som lördagar, men i Enköping är det tisdagar som gäller.

– Jag älskar semlor. Jag gillar enkelheten i en semla och är en traditionalist. Jag tycker att en semla ska smaka semla: bröd, mandelmassa och grädde. Kommer det in andra saker i en semla är det en bakelse, säger Fabian Flink.

Hos Tammerfors konditori ett stenkast bort har ännu inte semmelsäsongen börjat, om man inte räknar med varianten saffranssemlan som började säljas till jul. På Tammerfors får kunderna helt enkelt ge sig till tåls till efter trettonhelgen. Först jul, sedan semla.

– Var sak har sin tid, slår Carola Pettersson på Tammerfors fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!