Allt fler vill gå Upplandsleden

Med stöd av EU-bidrag rustas Upplandsleden och får även information på andra språk då allt fler utländska turister hittar till vandringsleden.

Upplandsledens etapp 25 passerar stora Rickebyhällen och Hemstahällen i Boglösa.

Upplandsledens etapp 25 passerar stora Rickebyhällen och Hemstahällen i Boglösa.

Foto: Anders Forngren

Enköping2019-03-24 07:00

Standarden på Upplandsleden ska höjas och i ett flerårigt projekt jobbar Upplandsstiftelsen med att förbättra information och vägvisning längs leden och att byta spänger som blivit dåliga.

– Vi ska bland annat sätta upp informationsskyltar vid etappskiftena med kartor och intressanta platser för nästa etapp, säger Emelie Runfält vid Upplandsstiftelsen.

En tydlig kartfunktion tas även fram för stiftelsens hemsida med kartor över de olika etapperna av leden.

– Vi jobbar även med att översätta texterna om leden till engelska och informationen i appen, Naturkartan, kommer också att översättas, säger Emelie Runfält.

Det är tack vare EU-stöd som projektet är möjligt. Totalkostnaden ligger på drygt 387 000 kronor. Omkring 231 000 är stöd genom Landsbygdsprogrammet, resten finansieras av Upplandsstiftelsen och Region Uppsala.

– Vi söker rätt mycket pengar genom bland annat Leader och vi har jättestor nytta av det, säger Emelie Runfält.

Översättningen till engelska görs då intresset från utländska turister för vandringsleden ökar.

Vid marknadsbolaget Destination Uppsala märkte man ökningen sedan fem-sex år.

– Folk från Tyskland, England och andra länder i Europa vill prova på att vandra i Sverige och närheten till Arlanda gör det lätt att ta sig hit, säger John Ring, projektledare vid Destination Uppsala.

Närheten till orörd natur nära städer och den unika allemansrätten lockar.

– Man vill ha en upplevelse utan att man alltid har förkunskaper. Det kommer ungdomar som vandrar i converse och jeans, mång har garanterat dåligt utrustning. Upplandsleden är lätt att ta sig till och den är bra uppmärkt, där gör Upplandsstiftelsen ett bra jobb, säger John Ring.

Även bland svenskar ökar intresset för vandring.

– Generellt är det kopplat till trenden med en hållbar livsstil. Jag hör folk säga att de varit i Thailand och badat men att de inte vet var badplatserna i Uppland finns, man vill upptäcka närområdet, säger John Ring.

Det är bland annat med via internet som de utländska turisterna hittar till Uppland.

­– Det finns en mängd sociala nätverk för vandrare med tips och information om var man kan vandra, vi märker att många besökare kommer den vägen, säger John Ring.

Ett annat projekt pågår även gällande en förlängning av Upplandsleden. En ny sträckning ska förbinda Enköpingsdelen med den del av leden som finns vid Tärnsjö. På sikt kan det bli möjligt att vandra över 50 mil längs leden runt hela Uppland.

Upplandsleden

Upplandsleden är en 50 mil lång vandringsled i Uppland som började byggas i slutet på 70-talet.

Leden är uppdelad i fyra olika avsnitt: Västra delen går från Siggeforasjön, via Enköping till Härjarö vid Mälaren. I väster går leden även mellan Skekarsbo och Tärnsjö.

Östra delen startar i Uppsala eller Knivsta, och slutar i norr med anslutning till Gästrikeleden. Mellanleden börjar i Bålsta och går nära Mälaren ut till Skokloster slott.

De fyra avsnitten är uppdelad i drygt 30 olika etapper med varierande längd och svårighetsgrad.

Upplandsleden förvaltas av Upplandsstiftelsen och sköts av respektive kommun.

Källa: Upplandsstiftelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!