I Uppsala län rapporterades 3 603 viltolyckor i trafiken under förra året, en ökning med drygt tio procent. I Enköpings kommun rapporterades 549 viltolyckor, en ökning med 5,4 procent. Det visar statistik från Nationella viltolycksrådet.
Sedan 2015 har ökningen av viltolyckor varit kraftig. 2015 rapporterades totalt 393 viltolyckor i Enköping. Flest med rådjur, därefter dovhjort, vildsvin och älg.
Anders Fredriksson, länsansvarig jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Uppsala län, tror att ökningen främst beror på en ökad trafikintensitet.
– Viltstammen är rätt konstant, till och med minskande. Men antalet olyckor varierar mellan åren och årstiderna, älgstammen är exempelvis minskande men under brunstperioden på hösten kan det bli fler olyckor då djuren rör sig mer och exponerar sig på vägarna, säger han.
Även vädret påverkar. Vid mycket snö letar sig djuren ut på vägarna där de har lättare att ta sig fram, speciellt rådjuren som gärna söker sig till bebyggda trakter vintertid.
– Rådjursstammen verkar ha ökat något, troligen beror det på att jägarna har prioriterat vildsvinsjakten de senaste åren, säger Anders Fredriksson.
Liksom tidigare år är det rådjuren som är inblandade i de flesta olyckorna. I Enköping rapporterades 385 trafikolyckor med rådjur, en ökning med 22 olyckor jämfört med året före.
Dovhjorten står för näst flest olyckor kring Enköping, 69 olyckor rapporterades vilket är en svag minskning.
Därefter står vildsvinen för 60 olyckor (54 året före) och älgen för 25 (23 året före).
En ökning märks av olyckor med lite ovanligare viltslag i hela landet då både örn- och utterolyckor ökar. Uttern från 116 till 174 olyckor i landet. I Enköping inträffade en olycka med en utter på väg 558 norr om Vånsjö och på väg 70 norr om Fjärdhundra skedde en olycka med en varg.
– Både utter och örn är arter som det gått dåligt för under många år, mycket på grund av miljögifter. Men där har man jobbat intensivt med arterna och förbud mot giftiga ämnen, så de har återhämtat sig, säger Anders Fredriksson.
Som bilist är det de klassiska råden man ska i åtanke för att undvika viltolyckor. Extra uppmärksamhet i gryning och skymning då djuren rör sig mer och att vara uppmärksam på viltvarningsskyltar längs vägen och anpassa hastigheten.
– Under brunsttiden på hösten rör sig exempelvis älgen mer, likaså under våren då fjolårskalvarna stöts bort och springer runt, säger Anders Fredriksson.