Fler genomskådar bedragare – men många ändå lurade

Anmälningarna om telefonbedragare fortsätter att strömma in till polisen. Men allt fler genomskådar bedragarna.

Polisen ser en ljusning. Allt fler säger nej till telefonbedragare.

Polisen ser en ljusning. Allt fler säger nej till telefonbedragare.

Foto: Bertil Ericson / TT

Enköping2022-04-17 08:00

Polisen i region Mitt får in många anmälningar om telefonbedrägerier. Vanligast för närvarande är att bedragarna påstår sig ringa från polisen, banken, inkassoföretag eller ett telebolag. Maria Karlsson, som arbetar brottsförebyggande mot bedrägerier, noterar ett trendbrott.

– Upplevelsen hos flera av oss som arbetar med bedrägerier är att fler målsäganden än tidigare säger emot bedragarna och lägger på telefonen, säger Maria Karlsson i ett pressmeddelande.

Enligt flera anmälningar har det till och med varit bedragarna som har känt sig tvingade att avsluta samtalen. De har blivit irriterade och lagt på när de mötts av misstänksamhet och ifrågasättanden, ungefär som i fallet med Enköpingsbon Maj-Britt Westberg som EP berättade om i slutet av 2021.

I det fallet påstod bedragaren att Maj-Britt var föremål för ett inkassokrav för ett köp av en telefon. Bedragare vill ha Maj-Britts bank-id.

– "Mitt bank-id får du aldrig! Några pengar är jag inte skyldig och någon telefon har jag inte köpt! Skulle jag köpa en telefon skulle jag köpa den kontant!" sa jag åt honom. Då slängde han på luren i örat på mig, berättade Maj-Britt Westberg om saken för EP.

Maria Karlsson påpekar att det rör sig om brott även om bedrägerierna inte fullbordas.

– Det är såklart många som fortfarande blir lurade, men jag tycker att det är viktigt att förmedla budskapet att det finns många ärenden där faktiskt personer agerar på ett sätt som gör det omöjligt för bedragarna att komma över pengar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!