Allra första regionfullmäktige i Enköping

Nu har det första regionfullmäktige i Enköping någonsin hållits. Huvudämnet för dagen var regionens, tidigare landstingets, ekonomi och årsredovisning.

Fullmäktige. Regionfullmäktiges presidium och Anna-Karin Klomp (KD) i talarstolen på Kompassen.

Fullmäktige. Regionfullmäktiges presidium och Anna-Karin Klomp (KD) i talarstolen på Kompassen.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2017-04-27 16:36

Sedan årets början finns inte längre landstinget i Uppsala län. I stället heter det region Uppsala. I region Uppsala ingår också det som tidigare hette regionförbundet i Uppsala län. Torsdagens fullmäktigesammanträde i Kompassen var därmed det första regionfullmäktigesammanträdet i Enköping någonsin. Tidigare har dock föregångaren landstingsfullmäktige haft möte någon gång om året i Enköping.

På programmet denna gång stod godkännandet av årsredovisningen för 2016 för landstinget i Uppsala län (regionen hette ju landsting 2016).

Finansregionråd Börje Wennberg (S) inledde debatten om årsredovisningen med att påpeka att landstinget gick med plus förra året:

– Svarta siffror på sista raden är en garanti för att kunna fortsätta att ha en bra verksamhet.

Särskilt nöjd var han över att Akademiska sjukhuset, som i många år inte klarat att hålla sin budget, nu har gjort det. Och det med 62 miljoner kronors marginal.

Johan Örjes (C) lyfte fram tillgänglighetsfrågorna. Han påpekade att bara tre av de vårdcentraler 15 vårdcentralerna som har bäst tillgänglighet drivs av regionen samt att bara fyra av de privatdrivna vårdcentralerna fanns med på listan över de 15 med sämst tillgänglighet.

– Privat är bättre än offentlig. Liten är bättre än stor, sa Johan Örjes.

Lina Nordquist (L) betonade att regionen inte ska stirra sig blind på ekonomin, utan först och främst på vad invånarnas pengar ger för verksamhet. Hon påpekade att varken lasarettet i Enköping eller Akademiska sjukhuset har tillräckligt god tillgänglighet för att klara kraven i vårdgarantin.

– Jag vet att ni försöker, men jag tycker att det är obegripligt att ni är nöjda, sa Lina Nordquist med adress till Börje Wennberg.

Nina Lagh (M) gratulerade Wennberg till de svarta siffrorna, men riktade ett varningens ord angående den framtida ekonomin. Hon påpekade att resultatet, 357 miljoner kronor, i stort kan förklaras med intäkterna från skattehöjningen (över 400 miljoner kronor).

– Pengarna kommer att vara slut senast 2019, sa Nina Lagh.

Även Sören Bergqvist (V) var inne på att verksamhetens innehåll är viktigare än svarta siffror på sista raden.

– Med 415 miljoner i skattehöjning som inte alls har använts till att satsa på vården är det inte så konstigt att man får ett bra ekonomiskt resultat, sa han och var besk i kritiken.

– 2016 var ett förlorat år för patienter och personalen, sa Sören Bergqvist.

Det kan konstateras att regionfullmäktige inte lockar den breda allmänheten i Enköping. Åhörarskaran på förmiddagen bestod, enligt min bedömning, av en enda (undertecknad undantagen). Nu går det naturligtvis också bra att se och lyssna på debatten utan att vara där (på webb-tv via regionens hemsida).

Ekonomin 2016

Landstinget i Uppsala län gick med 357 miljoner kronor plus 2016. Det var 105 miljoner bättre än i budgeten.

Det goda ekonomiska resultatet förklaras framförallt med ökade intäkter från vård som säljs till andra landsting och regioner, men också av en skattehöjning.

Akademiska sjukhusets resultat var minus 38 miljoner kronor, men landstingsfullmäktige hade bestämt att det skulle få gå med minus 100 miljoner. Det blev alltså 62 miljoner bättre än budgeterat.

Lasarettet i Enköping gick med 0,2 miljoner kronor plus. Hälsa och habilitering gjorde ett plus på 6 miljoner, Folktandvården gick 11 miljoner plus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!