Alexandra slåss mot hård kultur på nätet

16-åriga Enköpingsbon Alexandra Rojas Nordqvist har engagerat sig mot våld och trakasserier på nätet.

Alexandra Rojas Nordqvist lägger inte ut texter med sina åsikter av rädsla för trakasserier.

Alexandra Rojas Nordqvist lägger inte ut texter med sina åsikter av rädsla för trakasserier.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-10-23 21:00

– Internetkulturen är väldigt hård och direkt, säger Alexandra Rojas Nordqvist som ser en stor fara i när många tar med sig tonläget från internet till det riktiga livet och tror att det är okej.

Hon beskriver hur vanligt det är och berättar om en kille i hennes skola som, utan att reflektera närmare över saken, öppet erkände hur han brukar trakassera HBTQ-personer.

– Trakasserier på nätet är ett globalt problem. Vi borde se till att de sociala medierna tar ansvar för den spridning som sker, säger hon och påpekar att problemet blir ännu större under pandemin då många unga enbart är hänvisade till digital kommunikation.

undefined
Tonläget på internet kan vara väldigt hård.

Plan International, en barnrättsorganisation som Alexandra är med i, har gjort en enkät med över 14 000 flickor och kvinnor i 22 länder. Mer än hälften (58 procent) uppgav att de utsatts för trakasserier på nätet.

För en tid sedan skrev Alexandra i en insändare i EP om hur flickor över hela världen kränks på sociala medieplattformar. I insändaren krävde hon att de sociala medierna agerar mot övergreppen. Detta var ett öppet brev som runt 30 000 har skrivit under.

Instagram har gått med på att träffa en fokusgrupp med flickor och unga kvinnor från olika världsdelar.

– Men det betyder inte att vi har vunnit. Vi vill ha konkreta åtgärder, säger Alexandra. 

För egen del använder hon ogärna sociala medier för att föra fram sina åsikter. Hon vill inte bli påhoppad på nätet.

– Man måste ha mycket mod för att exempelvis posta åsikter om mänskliga rättigheter, säger Alexandra och berättar om en kompis i Plan som fick utstå mycket negativa kommentarer efter ett sådant inlägg.

undefined
Alexandra Rojas Nordqvist vill se att de sociala medierna tar större ansvar mot kränkningar.

– Tjejer tystas på internet och därför slutar de helt eller minskar användningen i de sociala medieplattformar som de kränkts på, säger Alexandra Rojas Nordqvist.

Kuratorerna på Westerlundska gymnasiet kan inte säga om kränkningarna har ökat.

– Men vår upplevelse är att det verkar vara en normaliserande kultur där ungdomar accepterar att det är ett hårt klimat på nätet, berättar kuratorn Lova Östlund Sylvan.

Kuratorernas råd till den som upplever sådant nätvåld är att blockera förövaren och anmäla (till polisen, till aktuellt socialt medium och när det gäller skolelever med en kränkningsanmälan till skolpersonal).

För den som är mer intresserad av ämnet arrangerar Maia-nätverket föreläsningen "Värsta bästa nätet" med kriminologen och författaren Maria Dufva på Joar Blå måndag 2 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!