Alexander har skapat varningsapp för Ukraina – från Enköping

Från sin bostad i Enköping sitter Alexander Borg och följer drönare och andra lufthot över Ukraina – i realtid.
Han har varit med och utvecklat en app som varnar civila som befinner sig i hotens direkta bana.
– Det psykologiska är nästan det svåraste, säger han.

Enköpingsbon Alexander Borg har engagerat sig i att hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland på olika sätt. Hans största projekt är att utveckla en app som varnar civila när ett lufthot befinner sig i deras direkta närhet.

Enköpingsbon Alexander Borg har engagerat sig i att hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland på olika sätt. Hans största projekt är att utveckla en app som varnar civila när ett lufthot befinner sig i deras direkta närhet.

Foto: Lisa Odemyr

Enköping2025-02-23 05:00

Direkt när kriget startade började Alexander Borg och en tidigare kollega fundera på ett bättre sätt att uppmärksamma befolkningen om hoten ovanifrån.

– Vi upptäckte att det fanns ett vakuum när det gäller luftförsvaret. De vanliga traditionella systemen upptäcker inte drönare, och detta är ett väldigt modernt krig där drönare används hela tiden, säger Alexander Borg.

– Det bästa radarsystemet är människans egna ögon, tycker vi.

Och med det blev appen till, som numera används av strax under en miljon civila personer i Ukraina. Från idé till prototyp tog det inte mer än två–tre månader, men systemet har skrivits om flera gånger sedan dess.

– Det blev inte bra från början, men hur många gånger har man utvecklat ett radarsystem? Nu är vi väldigt nöjda, det fungerar och ska skalas upp ännu mer.

undefined
Ukrainas försvarsmakt har gått ut och rekommenderat appen till invånarna. Hittills har över 18 miljoner varningar skickats till civilbefolkningen genom den.

Varningssystemet bygger på användarnas rapporter. Den som ser en drönare, missil, helikopter eller liknande kan ta upp sin telefon och rikta den mot objektet. Med ett knapptryck i appen skickas en notis ut till dem som befinner sig i den direkta närheten, alltså inom fem mil, från det rapporterade hotet. För att säkerställa att rapporterna är korrekta används AI och andra säkerhetsfunktioner. Notiserna skickas även till Ukrainas luftförsvar.

Hemma i lägenheten kan Alexander Borg sedan följa alla inrapporterade hot i realtid.

– Det psykologiska är nästan det svåraste. Jag har jättemånga vänner i Ukraina och här sitter jag och ser på alla hot som kommer emot dem, säger han.

Alexander Borg berättar att Ukraina använder ett varningssystem likt Sveriges "Hesa Fredrik". Problemet med det är att varningen skickas ut för hela oblastet (läs länet), oavsett var hotet befinner sig.

– Det känns jätteonödigt att varna och skrämma upp civilbefolkningen för något som inte är ett direkt hot, menar han.

undefined
Alexander Borg tycker det är svårt att sluta följa utvecklingen. Eftersom han har flera vänner på plats i Ukraina vill han hålla sig uppdaterad.

Hela yrkeslivet har Alexander lagt på jobb med IT-drift och -säkerhet. I projektet med appen är det just driften av servrarna och säkerheten han ansvarar för, medan ett antal utvecklare skriver koden.

Appen jobbar han helt och hållet med på sin fritid.

– Det är jättekonstigt när man tänker på det, att jag har tillgång till ett av de viktigaste radarsystemen i Ukraina. 

Hur har det varit att komma in som externa privatpersoner och samarbeta med det ukrainska luftförsvaret?

– Det var jättesvårt i början. Jag kan inte gå in på detaljer, men nu fungerar det i alla fall väldigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!