Vem kommer på tanken att frakta en likkyl hela vägen från Enköping till östra Ukraina? Alexander Borg tycker inte att det är något konstigt. Han är Enköpingsbon som sedan krigets början sett det som en självklarhet att hjälpa till.
I två och ett halvt år har han som privatperson sett till att lastbilar kört ner förnödenheter till soldater och behövande i Ukraina. Han jobbar själv från Enköping men har ett team på plats i Ukraina som tar emot försändelserna.
Hans senaste, och 37:e last, är en likkyl som han fått av S:t Olofs kapell i Enköping.
– Eftersom det som fraktades var av känslig natur fick föraren i fråga inte veta vad det var eller vart det skulle. Han visste att det skulle till östra delarna av Ukraina, men framförhållningen var extremt kort. Allt var 100 procent hemligt, berättar Alexander Borg.
Han liknar det vid ett James-Bond uppdrag och det var hans kontakt Boris som skötte logistiken på plats i Ukraina.
– Östra delen av Ukraina räknas som en "red zon". Chaufförer vill ogärna köra dit på grund av riskerna. Det är känt sedan tidigare att Ryssland gärna bombar militärsjukhus. Allting som är militärt är ett mål för Ryssland, även sjukhus.
På en liten skogsstig under nattens timmar, skiftades likkylen från den civila lastbilen till den militära.
– Där mötte min lastbilschaufför med Ukrainas militär. Likkylen flyttades över med hjälp av en kran. De enda som visste vart den skulle var militären.
Alexander Borg har fått bekräftat att likkylen kommit fram till sin slutdestination.
– Den befinner sig nu på östra Ukrainas största militärsjukhus. På det här sjukhuset finns inga civila utan bara skadade soldater.
Hur kom du på den här idén?
– Jag tänkte att kyrkan antagligen satt på utrustning, så jag frågade om de hade någonting. På det sättet fick jag tag i likkylen.
Ann-Sofie Hansson, Kyrkogårdsmästare Enköping pastorat säger att S:t Olofs kapell är nöjda med lösningen.
– Han frågade och jag tänkte på den som stod hos oss som vi inte hade någon plan för. Den var kvar efter en renovering. Det är jättefint att man kan hjälpa till på något vis, säger hon.
Likkylen är avsedd för två kroppar och håller en temperatur om minus 20 grader. Enligt Ann-Sofie Hansson har den inte använts på några år, men ska vara fullt fungerande.
– All utrustning som kan få längre liv är jag väldigt tacksam över, säger Alexander Borg.