Äldreomsorg på bekostnad av skolan

Äldreomsorgen och socialen får för mycket pengar. Skola och förskola får för lite. Grovt förenklat är det så i Enköping.

Två av kommunens kärnverksamheter: skola och äldreomsorg, står mot varandra. Enligt statistik får skolan mindre pengar än förväntat medan äldreomsorgen får mer.

Två av kommunens kärnverksamheter: skola och äldreomsorg, står mot varandra. Enligt statistik får skolan mindre pengar än förväntat medan äldreomsorgen får mer.

Foto: Alexander Olivera, Pontus Lundahl / TT

Enköping2020-07-04 06:00

En titt i Kolada, en databas med statistik som Rådet för främjande av kommunala analyser står bakom, ger en tydlig indikation över hur Enköpings kommun prioriterar i sin budget.

Den så kallade nettokostnadsavvikelsen (kostnaden jämfört med den statistiskt förväntade kostnaden) ligger lågt i Enköping när det gäller områdena skola och förskola.

Faktum är att Enköping för 2019 ligger 54 miljoner kronor lägre än den statistiskt förväntade kostnaden för grundskolan. För förskolan ligger kommunen 43 miljoner kronor lägre. Gymnasiet ligger närmare den förväntade kostnaden, bara en miljon lägre.

När det gäller individ- och familjeomsorgen, IFO, ligger Enköping 11 miljoner kronor över förväntad kostnad 2019. Äldreomsorgen i sin tur ligger 5 miljoner över förväntad kostnad.

En granskning av Pwc, som gjordes på uppdrag av utbildningsförvaltningen förra året, ger samma bild. I den jämfördes verksamheterna 2012-2017. En slutsats som Pwc drog:

"Kommunen prioriterar de facto ned barn och utbildning framför äldreomsorg, IFO och LSS."

Finanskommunalråd Ingvar Smedlund (M) är medveten om skillnaden i nettokostnadsavvikelse mellan verksamheterna.

– Det här är inget som uppstår från ett år till ett annat, utan det har varit så över tid, säger han och påpekar att vård och omsorg har minskat sin avvikelse mycket procentuellt under de senaste åren.

2016 låg äldreomsorgens budget på 16 procent över förväntad kostnad. 2019 var det nere i 1 procent över. I kronor handlar det om en resa från 68 miljoner till 5 miljoner över förväntad kostnad. 

– Vi kan konstatera att Enköpings skola ligger lägre i sin nettokostnadsavvikelse och ändå levererar bra resultat, säger Ingvar Smedlund.

– Det jag kan säga är att skolan i Enköping har gjort jobbet i förväg. Skolan ligger rätt om man ser till hur ekonomin i Sverige utvecklas, fortsätter han.

Finanskommunalrådet talar om ekonomiskt tuffa år framledes och det gäller alla Sveriges kommuner.

– Enköpings ekonomi är inte sämre än någon annan kommuns. Vår utmaning är stora investeringar som måste göras nu och som borde ha gjorts mycket tidigare.

Han liknar det vid att sitta i en rävsax. Kommunen ska bygga nytt gymnasium och bygger nytt badhus samt nya förskolor. I pipelinen ligger även ytterligare investeringar i form av grundskolor, förskolor, med mera.

– Bara den nya simhallen kommer att ge 25 miljoner i extra driftkostnader per år som ska tas någonstans.

Enligt vårens bokslutsprognos kommer kommunens nämnder att gå mot ett underskott på 110 miljoner kronor jämfört med sina budgetar.

Kommunstyrelsen har gett Smedlund i uppdrag att, tillsammans med nämndernas ordföranden och förvaltningschefer, hitta sätt att minska kostnaderna i kärnverksamheterna.

Har ni påbörjat det arbetet?

– Absolut. Jag har träffat ordföranden och förvaltningschefer i de nämnder (tekniska nämnden, vård- och omsorgsnämnden, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och socialnämnden) som jag skulle träffa. De har presenterat åtgärder.

Han vill inte gå händelserna i förväg och berätta vilka åtgärderna är. Nämnderna ska ta beslut efter sommaren.

– Det handlar om 30 miljoner kronor i resultatförbättringar.

Vård- och omsorgsnämnden har dock en speciell situation på grund av coronapandemin. I nuläget finns ingen möjlighet att minska personalkostnaderna.

– Det är naturligtvis bara att acceptera. Deras uppdrag är att rädda liv, säger Ingvar Smedlund.

Lite fakta ur Kolada

Uppgifter om Enköping hämtade ur Kolada:

Genomsnittlig boyta: 43 kvadratmeter/invånare (2018)

Insamlat hushållsavfall: 489 kg/person (2018)

Bilväg i kommunen: 56,9 meter/invånare (2019)

Cykelväg i kommunen: 2,5 meter/invånare (2019)

Kostnad parker: 588 kronor/invånare (2019)

Inpendling: 4 900 personer (2018)

Utpendling: 8 632 personer (2018)

Andel högutbildade (minst tre års eftergymnasial utbildning) 25-64 år: 19,4 procent (2018)

Kostnad fritidsverksamhet: 1 784 kronor/invånare (2019)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!