Åkte mot sin död tillsammans med misstänkte mördaren

Abdullah Janabi från Enköping färdades mot sin egen död på elcykeln – tillsammans med den misstänkte mördaren. Enligt polisen lurades han in i en fälla.

Minuterna innan Abdullah Janabi mördas lämnar han byggnaden på elcykeln tillsammans med en annan man, som misstänks för mordet.

Minuterna innan Abdullah Janabi mördas lämnar han byggnaden på elcykeln tillsammans med en annan man, som misstänks för mordet.

Foto: Från övervakningsfilm

Enköping2024-05-27 05:00

Nyheten i korthet

  • 17-årige Abdullah Janabi från Enköping sköts till döds i Västertorp i september förra året. Han reste till mordplatsen med den misstänkte mördaren.
  • En 22-årig man är häktad för medhjälp till mordet alternativt för att ha begått det.
undefined
Efter mordet tillkom en spontan minnesplats över Abdullah Janabi på Stora torget i Enköping.

På kvällen den 14 september förra året sköts 17-årige Abdullah Janabi, kallad för Abbe, från Enköping till döds i Stockholmsförorten Västertorp. Mordet är fortfarande olöst.

Men bilder från övervakningskameror ger en god bild av händelseförloppet den ödesdigra kvällen:

Abdullah Janabi åker med tåget från Enköping till Stockholm och tar sig sedan direkt ut till Västertorp med tunnelbana.

– Inget tyder på att han har något specifikt planerat. Han för inte med sig någon form av föremål eller väskor, berättar kriminalinspektör Johan Sjöholm på polisen.

När 17-åringen går från tunnelbanan visar han inga tecken på oro, möjligen har han lite bråttom. Han går till en lägenhet i huset mittemot. Efter en timme kommer han ut från hissen med en elcykel, en väska över axeln. Han har sällskap med en annan kille.

De två är maskerade och åker iväg på en elcykel tillsammans. De åker mot mordplatsen, ett skogsområde ett par minuter bort. Där skjuts Abdullah Janabi med flera skott i överkroppen.

undefined
Brottsplatsen. I det här skogsområdet sköts Adullah Janabi till döds.

Svårt skadad lyckas Abbe ta sig till ett närbeläget villaområde. Boende larmar 112. I larmsamtalet hörs Abbes röst i bakgrunden när han svarar på frågan om han vet vem som sköt:

– Nej, hjälp mig snabbt, snälla!

Hans liv gick inte att rädda.

Fyra minuter efter att övervakningskameran filmat Abbe med sällskap på elcykeln kommer den andra killen tillbaka samma väg. Den här gången är han ensam på elcykeln.

– Det verkar som att Janabi har blivit lurad, att han trodde att de skulle åka iväg på elcykeln och göra något skit och så vändes i stället vapnet av någon anledning mot honom, säger Johan Sjöholm.  

undefined
Till det här villaområdet, Bandyvägen i Västertorp, tog sig Abdullah Janabi efter att han blivit skjuten. Boende larmade 112 men hans liv skulle inte gå att rädda.

En kort tid efter mordet kunde polisen identifiera den andre killen på elcykeln. Det är en 22-årig man som sedan 4 november förra året sitter häktad för medhjälp till mordet alternativt för att ha begått det. 

22-åringen dömdes nu i början av maj till tre och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott i ett annat ärende, men han är fortsatt häktad. Åklagarens tidsfrist för häktningen och för att väcka åtal för mordet tar enligt Södertörns tingsrätts senaste besked slut 13 juni.

Det ser i dagsläget ut att vara svårt att få någon fälld för mordet på den 17-årige Enköpingsbon. Polisen anser sig ha en god bild av vad som har hänt, men saknar den bevisning som krävs.

– Vi har en god uppfattning om vad som har hänt, hur det har gått till och vilka som är inblandade. Men sen ska det bevisas i domstol och där är vi tyvärr inte riktig, säger Johan Sjöholm. 

– Vi har än så länge inte nått ända fram, men vi får se. Det skulle kunna dyka upp bevisning. Hittar vi vissa föremål skulle det kunna öppna upp möjligheter.

22-åringen har medgivit att han färdades på elcykeln tillsammans med Abbe till mordplatsen och att han sedan ensam åkte tillbaka därifrån, men inget mer.

Det finns ytterligare en person som är misstänkt för delaktighet i mordet. Det är en ung kille, som är under 18 men över 15 år. Han har dömts till ungdomsvård för annan brottslighet.

– Vi har hört den killen ett antal gånger och är ganska säkra på vilken typ av inblandning han har i det. Men utan de sista bevisen kanske vi inte kommer riktigt i mål där heller.

Finns det ännu fler misstänkta?

– Inte som inlagda i ärendet, men vi har en uppfattning om ett antal personer som är inblandade i olika grad. Varav någon har lämnat landet.

Karta: Mordplatsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!