50-miljonerssatsning på Klosterparken och ån

Klosterparken ska bli en ny mötesplats i hamnområdet, med nya bryggor, soldäck, en scen och plats för bollspel och foodtrucks.

Klosterparken mot hamnpottan blir en mötesplats med bryggor, en scen, beachvolleybollplan och plats för foodtrucks. Men först ska Enköpingsån muddras och åns kanter stabiliseras. Den första budgeten för projektet ligger på knappt 50 miljoner kronor.

Klosterparken mot hamnpottan blir en mötesplats med bryggor, en scen, beachvolleybollplan och plats för foodtrucks. Men först ska Enköpingsån muddras och åns kanter stabiliseras. Den första budgeten för projektet ligger på knappt 50 miljoner kronor.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-05-19 12:00

I samband med att muddring ska göras av Enköpingsån kommer Klosterparken att göras om.

– Tanken är att få till ytterligare en mötesplats. Jag tror det blir ett lyft för området och att vi får en mer levande hamn, säger Michael Eklund, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

undefined
”Tanken är att göra ett omtag med Klosterparken och få en ny mötesplats som lyfter hamnområdet” säger Michael Eklund, projektledare på trafikenheten vid samhällsbyggnadsförvaltningen.

Men innan parken görs om ska Enköpingsån åtgärdas. Ett arbete som kommunen fått tillstånd för av mark- och miljödomstolen.

Enköpingsån muddrades senast på 80-talet och nu börjar båtar få problem när de ska in och ut ur kanalen. 

Mellan en halv och två meter lera ska grävas bort ur ån. Det är naturlig sedimentation, partiklar i vattnet som bildar slam på botten.

– Innan muddringen görs måste åkanterna stabiliseras, det är planerat till vintern 2024-25. Renoveringen av Klosterparken ska göras 25-26, säger Michael Eklund.

Först därefter kommer det nya dämmet med en faunapassage att byggas längre upp i ån, vid Åpromenaden.

– Vi ska även se över stockpalissaden längs ån hela vägen upp till dämmet, den är på väg ut i ån på viss ställen, säger Michael Eklund.

undefined
Kanterna längs Enköpingsån måste stabiliseras innan ån kan muddras. Senast den muddrades var på 80-talet och nu börjar båttrafiken få problem när den ska in och ut ur kanalen då sedimentlagren på botten ökat.

Det är höga krav på arbeten som görs i vatten och projektet i Enköpingsån kommer delvis att övervakas av länsstyrelsen.

– Det är mycket muddermassor som ska tas omhand. Tanken är att de tas ut med pråmar och körs till en tipp. Ur hållbarhetsperspektiv är det bättre än att köra massorna med lastbil, säger Michael Eklund.

 Tillståndet från mark- och miljödomstolen gäller i tio år och arbetet måste vara slutfört inom den tidsperioden.

Karta: Hamnen Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!